Nyhed

JoAnn Falletta årets kvinde i klassisk musik

Den amerikanske dirigent JoAnn Falletta bliver første modtager af den nystiftede pris Classical Woman of the Year. Prisen bliver uddelt af USA’s største radioprogram for klassisk musik, Performance Today, og skal hædre kvinder, der har haft »en varig indvirkning på klassisk musik eller på dem, der elsker musikken«. Falletta blev udvalgt blandt i alt 120 nominerede. Gruppen af finalister talte blandt andet violinisten Hilary Hahn, komponisten Jennifer Higdon og dirigenten Marin Alsop, skriver det engelske musiksite Classical Source.

»JoAnn Falletta er en kæmpe på den internationale musikscene. Hun tilfører en friskhed og klarhed til normerne for klassisk musik, og hendes vision omfatter og løfter så mange anerkendelsesværdige komponister og kunstnere, der har været overset for længe. Hun er en utrættelig forkæmper for kunstformen, ikke kun på podiet, men også på måder, der ikke altid er lige synlige for offentligheden. Det er en ære for os at udnævne hende til årets kvinde i klassisk musik 2019«, siger Fred Child, vært på Performance Today.

I Falettas takkesvar lyder det:
»Jeg er overvældet over denne ære og af de smukke ord fra et lyttende publikum. Hele mit liv er blevet inspireret og fyldt med glæde af de mennesker, som jeg har arbejdet sammen med, og af dem der elsker og støtter musik«.

JoAnn Fallettas har medvirket på115 udgivelser, vundet tre Grammyer og fået 13 nomineringer. Hun er chefdirigent ved Buffalo Philharmonic Orchestra og Virginia Symphony Orchestra, og optræder jævnligt som gæstedirigent hos verdens førende orkestre. Ved siden af sin gang på verdens bonede scenegulve lægger hun mange kræfter i sit opgave som mentor for nyuddannede solister og musikstuderende. Hun sad i Malko-juryen i 2018 udgaven af dirigentkonkurrencen.

Performance Today er et prisvindende klassisk radioprogram, der første gang gik i æteren i 1987. Det er det dagligt mest lyttede klassiske program i USA, med 1,2 millioner lyttere på 237 stationer. 

Foto: David Adam Beloff

FLERE NYHEDER