Nyhed

John Eliot Gardiner skal begynde i terapi

John Eliot Gardiner skal begynde i terapi | Magasinet KLASSISK

Efter John Eliot Gardiners overfald på en sanger i Frankrig, der i første omgang fik dirigenten til at trække sig fra den resterende del af sommerturnéen med Monteverdi Choir og Orchestre Révolutionnaire et Romantique, meddeler han nu via sin agent, at han er ude resten af året.

Ifølge pressemeddelelsen aflyser dirigenten alle engagementer for at tage en tænkepause og vil i samråd med sine læger fokusere på sin mentale sundhed i et terapiforløb.

»Jeg træder et skridt tilbage for at få den specialisthjælp, jeg erkender, jeg har haft brug for i nogen tid. Jeg vil gerne undskylde over for kolleger, der har følt sig dårligt behandlet, og alle de der måtte føle sig svigtet af min beslutning om at tage tid ud af kalenderen til at løse mine problemer«, siger Gardiner udtaler i meddelelsen.

Gardiner undskylder endnu en gang overfaldet over for den unge sanger og beklager dybt den opførsel, der har haft en betydelig indvirkning på kolleger, som han nærer den dybeste beundring og respekt for. Han siger også, at det er hans faste overbevisning, at alle optrædende kunstnere skal kunne føle sig trygge på deres arbejdsplads.

Episoden med overfaldet opstod efter en forestilling, hvor den unge bassanger Will Thomas forlod scenen en anden vej ud end planlagt. Det fik dirigenten op i det røde felt. Gardiner truede med at smide en stor fadøl, han stod med i hånden, ud over sangeren. Da Thomas bad ham om at lade være, stak dirigenten ham først en lussing og slog ham derefter med knytnæve på munden. Sangeren trak sig senere fra turnéen.

Blandt de aftaler, der ryger i forbindelse med John Eliot Gardiners scenepause, er et engagement med Chamber Orchestra of Europe ved den østrigske musikfestival Herbstgold i næste uge. Her tager den yngre, russiske dirigent Maxim Emelyanychev over ved en koncert, hvor ensemblet opfører musik af Haydn og Weber.

Alle aftaler er nu slettet i Gardiners koncertkalender frem til februar, hvor han skal dirigere to koncerter med Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i Münchens Isarphilharmonie.

Foto: Chris Christodoulou / BBC

LÆS OGSÅ

Dirigent John Eliot Gardiner overfalder sanger

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER