Nyhed

Kamp om at portrættere Leonard Bernstein

Hollywood fejrer 100-året for Leonard Bernsteins fødsel med ikke bare en men hele to portrætfilm. To af filmbyens gulddrenge, Jake Gyllenhaal og Bradley Cooper, har begge lagt billet ind på at skildre det amerikanske dirigentikon i hver deres film og kæmper altså om at blive den første Bernstein på det hvide lærred. Bemærkelsesværdigt spiller begge skuespillere også afgørende roller bag kameraet i de to projekter.

I november 2017 løftede Gyllenhaal for første gang sløret for sine planer om en Bernstein-film, udviklet i samarbejde med instruktøren Martin Scorsese. I maj kom der mere kød på nyheden, da filmsitet Deadline kunne oplyse, at Gyllenhaal skal spille hovedrollen som dirigenten i en film, han selv producerer. I mellemtiden er Scorsese blevet skrevet ud af historien, og instruktøren Cary Fukunaga har taget hans plads.

Gyllenhaals film ‘The American’, der er delt op i fem dele, er baseret på Humphrey Burtons biografi om Leonard Bernstein. Den følger Bernstein fra debuten med New York Filharmonikerne i en alder af blot 25 år og gennem hans kometkarriere, mens han kæmper med både sine egne og offentlighedens store forventninger.

»Som mange mennesker fandt Leonard Bernstein sin vej ind i mit liv og hjerte med ‘West Side Story’, da jeg var barn. Men da jeg blev ældre og lærte omfanget af hans arbejde at kende, begyndte jeg at forstå omfanget af hans enestående bidrag og dybden af den taknemmelighed, amerikansk kultur skylder ham. Som mand var Bernstein en dybt fascinerende figur, genial og fuld af modsætninger, og det er en stor ære at fortælle hans historie«, siger Jake Gyllenhall i en pressemeddelelse.

Produktionen af ‘The American’ begynder efter planen til efteråret og forventes at få premiere ved næste års Cannes filmfestival.

Ved dette års udgave af den sydfranske filmfestival dukkede så en nyhed om Scorsese og en anden film om Bernstein op. Denne gang med Bradley Cooper i hovedrollen i filmen med titlen ‘Bernstein’. Scorsese skal, blandt andet sammen med Steven Spielberg, producere historien, som får manuskript af oscarvinderen Josh Singer og Bradley Cooper, der samtidig påtager sig opgaven med at instruere. Filmselskabet Paramount har sammen med Spielbergs produktionsselskab Amblin indgået en eksklusiv aftale med Bernsteins bo om adgang til hans musik samt retten til at fortælle hans livshistorie.

Foto: Susesch Bayat / DG

Læs også: Hollywood-instruktør laver film om Pavarotti

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER