Nyhed

Klassiske musikere aflyser koncerter i protest

San Francisco Symfonikerne har aflyst to koncerter i North Carolina på grund af delstatens gennemførelse af en lovændring, der ophæver beskyttelsen af bøsser, lesbiske, biseksuelle og trans-personers (LGBT) rettigheder i offentligheden.
Orkestrets direktør, Brent Assink, siger i en pressemeddelelse:
»Vores beslutning afspejler ikke vores manglende respekt for Carolina Performing Arts men er en reaktion på North Carolinas lovændring. Hele orkestret, dets bestyrelse og chefdirigent Michael Tilson bakker op om beslutningen, da de støtter alle, der kæmper for ligestilling og inddragelse i samfundet«.

Lovændringen, som går under navnet HB2 eller “Badeværelse-loven”, betyder at man udelukkende kan benytte offentlige toiletter i overensstemmelse med det biologiske køn, man er født med. Sagen bliver af mange i USA set som værende af stor principiel betydning og har fået både kunstnere, organisationer og firmaer op af stolen i protest. Flere prominente klassiske musikere tilslutter sig protesten ved at boykotte optrædener i North Carolina eller ved at aktionere på anden vis. Deriblandt violinisten Itzhak Perlman som har aflyst koncerter og nægter at optræde i delstaten, før lovændringen er trukket tilbage.

Vinderen af Malko dirigentkonkurrencen i 2009, Joshua Weilerstein, har valgt at protestere ved at donere et koncerthonorar til en gruppe, der kæmper for LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual og Transgender) personers rettigheder i North Carolina.

»Som millioner af andre amerikanere var jeg dybt frastødt, da den lovgivende forsamling i North Carolina stemte anti-LGBT loven igennem. I dønningerne herefter føler jeg, at det aldrig har været mere nødvendigt at vise vores støtte til alle minoritetsgrupper. Derfor har jeg valgt at donere mit honorar til Equality NC, der er en af de mest effektive organisationer, som kæmper for LGBT-rettigheder i North Carolina«, skriver han på Facebook.

Foto: Bill Swerbenski

Læs også: Operakoret i English National Opera truer med at strejke midt i forestilling

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER