Nyhed

Komponistbranchen i krise

En netop offentliggjort rapport fra det engelske statslige musikråd ‘Sound and Music’ viser, at det bliver stadig sværere at ernære sig som klassisk komponist. Undersøgelsen afslører en fortsat nedgang i antallet af bestillingsværker og i gennemsnitsprisen for dem sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse fra året før. Udviklingen udgør et problem, fordi de faldende honorarer giver en meget lav timeløn i forhold til den tid, komponisterne bruger på at skrive værkerne og på prøver. Det betyder, at komponisterne efterhånden ikke har råd til at påtage sig bestillingsopgaverne, lyder en af konklusionerne i rapporten. Af de adspurgte 470 internationale komponister i undersøgelsen svarer størstedelen, at tiden er den faktor, der hyppigst får dem til at afslå en bestillingsopgave.

Lederen af ‘Sound and Music’, Susanna Eastburn (foto), er bekymret over resultaterne fra undersøgelsen, og den udvikling de viser. I en kommentar til Classical Music Magazine opfordrer hun til, at komponister i langt højere grad bliver værdsat og kompenseret rimeligt for deres arbejde.
»Grundlæggende bliver musiksektoren nødt til at stille sig selv en række afgørende spørgsmål. Prioriterer vi tradition frem for innovation? Det kendte over det nye? Skal genren stoppe med at udvikle sig? Hvis svarene på disse spørgsmål er “nej”, er det bydende nødvendigt, at vi begynder at påskønne og honorere kreativiteten hos komponisterne«, siger hun.

Foto: Richard Lea-Hair

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER