Nyhed

Krypto sniger sig ind ved klassiske koncerter

Krypto sniger sig ind ved klassiske koncerter | Magasinet KLASSISK

Torsdag aften kunne man opleve den finske solist Pekka Kuusisto (foto) og Det Norske Kammerorkesters digitale Europapremiere på Nico Muhlys violinkoncert, ‘Shrink’, på online koncertplatformen Virtual Circle. Koncerten som var optaget i Oslo Universitets festsal, blev samtidigt førsteopførelsen af en ny måde at sælge klassisk livemusik på. Det er nemlig første gang, at billetkøbere til en klassisk koncert får smidt et NFT – Non-fungible token – med i pakken.

Non-fungible tokens (eller bare NFT’s) er en form for værdibeviser, der dokumenterer køberens ejendomsret til f.eks. et musikalbum, enkelte skæringer, koncertbilletter m.m. Værdibeviset, som var en del af torsdagens billetpakke, giver adgang til et digitalt signeret albumcover, designet af Pekka Kuusisto og Nico Muhly, samt en rabatkode på 25 procent ved køb af albummet.

Fænomenet med at lokke koncertgæster til med NFT’s som en slags unik merchandise er kendt indenfor andre musikgenrer, men ifølge Gramophone er det altså første gang, at det sker som en del af billetpakken til en klassisk koncert.

Muhlys koncert for violin og strygeorkester blev uropført i USA sidste år. Den er udgivet på det internationalt anmelderroste album ‘First Light’, hvorpå man også finder Kuusistos og Muhlys udgave af Philip Glass’ violinværk ‘The Orchard’ samt et arrangement af Glass’ 3. strygekvartet, ‘Mishima’. ‘First ‘Light’ udkom i sommer, og albummet, der sætter de to New York komponister i nordisk lys, er Det Norske Kammerorkesters første udgivelse med Pekka Kuusisto som kunstnerisk leder.

Jeppe Rönnow har anmeldt ‘First Light’ i det nye nummer af vores magasin. Se hvor mange stjerner han har givet albummet i Magasinet Klassisk #62.

Foto: Felix Broede

Læs mere: Første klassiske stykke solgt for millioner i kryptovaluta

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER