Nyhed

Kunstig intelligens færdiggør Schuberts ufuldendte

Den kinesiske techgigant Huawei har som de første færdiggjort de to sidste satser af Schuberts ufuldendte 8. symfoni ved hjælp af kunstig intelligens (AI). 

Schubert afbrød af ukendte årsager arbejdet på symfonien i h-mol få takter inde i tredje sats. Den er mest kendt som Symfoni nr. 8 men er i virkeligheden hans syvende. De to eksisterende satser, som komponisten skrev i 1822 og først fik uropført i 1865, hører til blandt de mest spillede koncertværker i verden.

Med analyser af klang, tonehøjde og rytme i første og anden sats har Huaweis AI-model genereret melodilinjer til de manglende to satser. Herefter har den prisbelønnede komponist, Lucas Cantor, skabt et orkesterarrangementet i stil med den første del af symfonien. 

»Min opgave bestod i at samle AI’s gode ideer og udfylde hullerne for at sikre, at det endelige værk var klar til at blive spillet af et symfoniorkester. Resultatet af arbejdet med AI viser, at teknologien tilbyder nogle utrolige muligheder, og at den kan have en betydelig og positiv indvirkning på den moderne kultur«, siger Cantor til The Strad.

Cantors og Huaweis bud på Schuberts nu fuldendte symfoni blev opført for første gang mandag aften i Cadogan Hall i London. 

Illustration: Josef Kriehuber

Læs også: Spil duet med din computer

FLERE NYHEDER