Nyhed

‘Last Night of the Proms’ aflyst efter dronningens død

‘Last Night of the Proms’ aflyst efter dronningens død | Magasinet KLASSISK

Efter den engelske dronnings Elisabeths død torsdag besluttede BBC at aflyse den store ‘Last Night of the Proms’, der skulle have været afholdt lørdag aften i Royal Albert Hall. I en meddelelse på Twitter skriver BBC:

»Efter den uhyre triste nyhed om Hendes Majestæt Dronningens død, vil vi som en markering af vores respekt hverken gennemføre ‘Prom nr. 71’ fredag den 9. september eller ‘Last Night of the Proms’ lørdag den 10. september«.

Lørdagens finalekoncert, der afslutter BBC’s sommerrække af promenadekoncerter, skulle have haft deltagelse af blandt andre Lise Davidsen.

På aftenen, hvor nyheden om dronningens død nåede verdenspressen, blev programmet ved ‘Prom koncert nr. 70’ med Philadelphia Orchestra og chefdirigent Yannick Nézet-Séguin ændret akut, fire minutter efter planlagt start – og med orkestret klar på scenen.

I stedet for det oprindelige program med musik af to amerikanske komponister og Beethovens ‘Eroica’ symfoni spillede Nézet-Séguin og orkestret den engelske nationalsang og englændernes elskede ‘Nimrod’ fra Elgars ‘Enigma Variations’. Philadelphia Orchestra og Nézet-Séguin udsendte dagen efter denne meddelelse på Twitter:

»Vi vil gerne udtrykke vores dybeste medfølelse med det britiske folk i anledning af nyheden om dronning Elizabeth II’s død. Det er vores oprigtige håb, at denne musik, med dens dybe betydning, på en eller anden måde vil hjælpe, mens Storbritannien og verden sørger over denne enestående regents bortgang«.

Orkestrets planlagte koncert fredag aften blev helt aflyst.

Det er første gang siden 2. Verdenskrig, at ‘Last Night of the Proms’ er blevet aflyst. Programmet ved finalekoncerten for verdens største musikfestival er flere gange tidligere blevet ændret på grund af alvorlige begivenheder som prinsesse Dianas død i 1997 og terrorangrebet på World Trade Center i 2001, men i år er første gang i mange årtier, at den slet ikke finder sted.

Også andre scener i London aflyser i anledning af dronning Elisabeths død. Ifølge det engelske kulturministeries bestemmelser er musikhuse og teatre ikke forpligtet til at holde lukket, men Royal Opera House og Wigmore Hall, der begge har haft dronningen som protektor, aflyser forestillinger og koncerter på mandag, dagen for hendes begravelse.

Læs mere: Den tyske pianist Lars Vogt er død, 51 år gammel

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER