Nyhed

Malkovinder forlader stilling i vrede

Malkovinder forlader stilling i vrede | Magasinet KLASSISK

Årets Malkovinder, Dmitry Matvienko som i disse dag har travlt i Europa, har forladt sin stilling som dirigent ved Belarus Nationale Bolsjoj Opera og Ballet i Minsk. Matvienko, der kun nåede et år i stillingen, smækker med døren, efter han uventet blev pillet af opsætningen af Saint-Saëns opera ‘Samson og Dalila’.

I et opslag på Facebook skriver dirigenten:

»Ja, jeg tjente ikke længe på Bolsjoj-teatret i Belarus. Jeg skriver dette indlæg, så der ikke opstår gætterier og myter om hvorfor. I dag fandt jeg ud af, at mens jeg var på turné som var aftalt tilbage i maj sidste sæson, blev jeg FJERNET fra opsætningen af ‘Samson og Delilah’. Den nuværende ledelse af teatret mente, at halvanden måneds deltagelse i produktionsprocessen var for lidt«.

Matvienko skriver videre, at han er tvunget til at betale for udgifter til forberedelserne af forestillingen af egen lomme og afslutter opslaget med disse ord:

»Jeg betragter disse beslutninger som ekstremt gemene og ser ikke længere ansættelse ved teatret som en mulighed«.

Ifølge den klassiske musikblog Slipped Disc har stribevis af dirigenter, sangere og musikere fået sparket fra Minsk-operaen det seneste år. Norman Lebrecht, der står bag bloggen, oplyser, at to dirigenter, fire sangere og fire musikere, deriblandt orkestrets koncertmester, enten er blevet fyret eller ikke har fået forlænget deres kontrakter. Flere af de fyrede deltog i de store demonstrationer ovenpå sidste års tvivlsomme genvalg af Belarus’ (tidligere Hviderusland; red.) mangeårige leder, Alexander Lukasjenko.

Trods Matvienkos frustration over den dårlige behandling i Minsk er der nok ingen grund til at bekymre sig for den nykårede Malkovinders fremtidige karriere. I går kunne man på Facebook læse nyheden om, at han netop er kommet i stald hos Zürich-agenten Artists Management Company, der også er manager for Fabio Luisi.

Lørdag aften gæstedirigerede Matvienko i Genovas Teatro Carlo Felice, hvor Luisi har været æresdirigent siden 2012, og i dag er han på vej til prøver på Sjostakovitjs opera ‘Næsen’ på Bayerische Staatsoper. Her skal han være en del af det kunstneriske hold, der skal rådgive den nytiltrådte chefdirigent, Vladimir Jurowski.

For Dmitry Matvienko byder den nye sæson på debut hos en lang række internationale orkestre som følge af Malkosejren. Herhjemme kan man opleve ham på podiet ved Sønderjyllands Symfoniorkesters Skt. Hans koncert i 2022.

Foto: Agnete Schlichtkrull / DR

Læs mere: Dmitry Matvienko vinder Malko Konkurrencen 2021

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER