Nyhed

Marin Alsops orkester dropper sommerfestival og koncerter

Den er helt gal i Baltimore. Først meddelte Baltimore Symphony Orchestra, at man i år droppede chefdirigent Marin Alsops storstilede sommerfestival på grund af dårlig økonomi, og efterfølgende har orkestrets ledelse lockoutet alle musikerne, blandt andet fordi de ikke vil finde sig i at gå på nedsat tid.

Baltimore Symphony Orchestra, et af USA’s største og mest ansete orkestre, afholder hver sommer ‘New Music Festival’ på initiativ af Marin Alsop, der er landets første kvindelige chefdirigent. Men nu er festivalen, som i år skulle have fokus på kvindelige komponister i anledning af 100-året for de amerikanske kvinders stemmeret, helt droppet sammen med en række sommerkoncerter, oplyser orkestret i en pressemeddelelse. Ifølge meddelelsen skulle der ikke være ændringer i den kommende sæson, hvor der også er fokus på kvinder.

Aflysningen blev dråben der fik bægret til at løbe over for de mange musikere i orkestret. Lange forhandlinger om en ny overenskomst betyder, at de har spillet uden kontrakt siden september sidste år. Den annullerede festival vil, ifølge musikerne, medføre et løntab, der svarer til tolv ugers arbejde. Uenigheder om løn og pension i forhandlingerne har nu ført til, at ledelsen har lockoutet samtlige orkestermedlemmer for at give dem tommelskruer på.

Orkesterdirektør Peter Kjome kommenterer lockouten i en pressemeddelelse:»På grund af Baltimore Symphony Orchestras presserende behov for at imødegå langvarige finansielle problemer og ændre sin forretningsmodel har orkestret taget denne yderst vanskelige beslutning«, siger han.

Baltimore Symphony Orchestras økonomi er tilsyneladende værre end først antaget, så nu har man smækket lønkassen helt i. Den lokale avis, Baltimore Sun, har talt med nøglepersoner i ledelsen, som kritisk antyder, at økonomiplanlægningen er foregået »med den smallest mulige margin og på et fundament af ønsketænkning«.

Foto: Chris Lee

Læs også: Muti på gaden efter forhandlingssammenbrud

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER