Nyhed
Mistrivsel er prisen for Det Kgl. Teaters succes
27. april 2023
27. april 2023
Musikerne i Det Kgl. Kapel og danserne ved Den Kgl. Ballet betaler en høj pris for Det Kgl. Teaters succes under Kasper Holtens ledelse som teaterchef. En undersøgelse af trivslen hos de ansatte tegner et billede af et arbejdsmiljø, der er præget af stress og sygemeldinger.
Da Holten tiltrådte som øverste chef for teatret i 2018 var det med en offensiv vækstplan i attachémappen. Den nye strategi, som indebar et opgør med den smalle scenekunst på Det Kgl. Teater, skulle vende nedgangen i publikumstallet ved hjælp af et bredere repertoire efter flere år med sparerunder og siden det forkætrede omprioriteringsbidrag.
Målet var at øge publikumsbelægningen med en tredjedel, så op mod 100.000 flere gæster løste billet om året til Det Kongeliges scener. Det skulle blandt andet ske ved at spille flere forestillinger for de samme penge på et teater, hvor man i årene inden Holtens tiltrædelse havde sagt farvel til op mod hundrede ansatte i forbindelse med besparelserne.
Det er lykkedes for teaterchefen at vende skuden trods tvungne nedlukninger under pandemien. Teatret havde i 2022 det næstbedste år i historien med over en halv million solgte billetter. Tallene på bundlinjen er ikke længere røde, og publikum er glade.
Men den nye trivselsundersøgelse, som blev udført i begyndelsen af året, viser, at den aggressive vækststrategi har haft store omkostninger for de mange medarbejdere, der skal løbe hurtigere for at opfylde den øgede produktivitet. Politiken har nærlæst undersøgelsen og talt med de ansatte, der kæmper med skader, stress, sygemeldinger og generel mistrivsel i et presset arbejdsmiljø som følge af vækststrategien.
Særligt danserne ved Den Kgl. Ballet og musikerne i Det Kgl. Kapel er hårdt ramt. Ifølge en artikel bragt mandag har tyve procent af orkestermedlemmerne været sygemeldt på grund af arbejdsbyrden.
En stor del af musikerne mener desuden, at kravet om mange forestillinger også går ud over det kunstneriske niveau. Et kapelmedlem skriver i undersøgelsen:
»Når jeg sidder aften efter aften, og forestillinger falder fra hinanden, fordi man har sparet penge og fundet en billig dirigent, er jeg pinlig over at arbejde på Det Kgl. Teater… At gå hjem og græde over elendigheden gør mig ikke stolt«.
Arbejdspresset er særlig højt i efterår og vinter, hvor ekstremt mange forestillinger ikke levner meget plads til familieliv for musikerne. I perioder skal de opføre fem til seks værker i løbet af en uge.
Kasper Holten anerkender, at vækststrategien har skabt problemer for arbejdsmiljøet og har i den forbindelse udsendt en pressemeddelelse:
»Jeg tror fortsat på vækststrategiens ambition om, at vi skal spille mange forestillinger og nå mange danskere med et stort og varieret udbud af høj kvalitet. Men naturligvis skal det ske på en måde, så det er bæredygtigt for vores medarbejdere, og det er mit ansvar, hvorfor vi stiller skarpt på løsninger på de udfordringer, vi ser«, skriver teaterchefen.
Foto: Camilla Winther / DKT
Læs også: Aalborg Symfoniorkester boykotter avis efter kritik
FLERE NYHEDER