Nyhed

Musikere reagerer hurtigere | Ny forskning

Musikere reagerer 30 procent hurtigere end andre, viser resultaterne fra et forskningsprojekt udført ved universitetet i Montreal. Forskerholdet, som offentliggjorde deres resultater i tidsskriftet ‘Brain and Cognition’ tidligere på året, har sammenlignet reaktionsevnen hos 16 musikere og 19 ikke-musikere. Alle i musikergruppen fik deres første musikundervisning i en alder af mellem tre og ti år og havde alle mindst syv års musikundervisning bag sig.

I forskningsprojektet har man undersøgt, hvordan musikundervisning påvirker samspillet mellem sanserne og den effekt, det har på fysisk adfærd. Konklusionen var klar: Musikernes audiotaktile reaktionstid var væsentligt hurtigere end kontrolgruppens. Det er altså sammenhængen mellem høresans og følesans, der er særligt udviklet hos musikere. Det betyder med stor sandsynlighed, at musikundervisning fremmer sansernes samarbejde og gør musikere bedre til at integrere indtryk fra de forskellige sanser med fysisk handling.

Den nye viden om musikundervisningens effekt på de sensoriske processer giver ifølge projektchef Simon Landry håb om, at det kan gavne mennesker med nedsat reaktionsevne.
»Når folk bliver ældre, ved vi, at deres reaktionstider bliver dårligere. Så hvis vi også ved, at det at spille på et musikinstrument forbedrer reaktionsevnen, kan det måske hjælpe dem«, siger Simon Landry.

Foto: Per Morten Abrahamsen / DR

Læs også: Fejl der bliver til guldkorn | Hvad forsker du i?

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER