Nyhed

Muti på gaden efter forhandlingssammenbrud

11 måneders forhandlinger om en ny overenskomst for USA’s næsthøjest betalte orkester, Chicago Symphony Orchestra, er gået i hårdknude. Samtlige musikere har siden 10. marts nedlagt arbejdet og etableret en blokade udenfor orkestrets koncertsal, Symphony Center. Meldingen er, at man først genoptager arbejdet, når en ny overenskomst er indgået. Foreløbig er to koncerter blevet aflyst.

Højst usædvanligt for en chefdirigent har Riccardo Muti blandet sig i striden og vist sin støtte til orkestermedlemmerne. Kort tid efter at musikerne nedlagde arbejdet, sendte Muti et brev til orkestrets direktion og bestyrelse, hvori man, ifølge avisen Chicago Sun-Times, kunne læse:

»Som chefdirigent og musiker i dette orkester føler jeg med musikerne. Jeg håber, at alt bliver bragt i orden, og at musikerne får den anerkendelse, de fortjener. Jeg håber også, at bestyrelsen vil huske, at det ikke blot er et job men et kald, og at musikerne får fred og arbejdsro til at udføre deres arbejde«.

Senest har Muti vist sig ved de strejkendes blokade udenfor koncertsalen efter en aflysning af planlagte prøver med dirigenten. Efter den offentlige optræden sendte han denne erklæring ud til pressen:

»Prøverne er blevet aflyst på grund af strejken, men jeg mødes selvfølgelig med mine musikere og kolleger alligevel. Jeg er ikke en del af blokaden, men jeg ønsker at lytte til, hvad musikerne har at sige. Jeg har ikke til hensigt at være neutral, men jeg forsøger at hjælpe de to parter med at forliges til fordel for det fantastiske Chicago Symphony til gavn for samfundet i Chicago og for hele verden«.

Den store knast, der har udløst sammenbruddet i forhandlingerne, er en ændring af orkestermedlemmernes pensionsordning, som de mener er truet med ledelsens forhandlingsudspil. Slagtøjsspiller Cynthia Yeh, der repræsenterer musikerne, siger, at ordningen med bestyrelsens udspil »fratager en garanti, som har været en hjørnesten i orkestermedlemmernes overenskomst i mere end 50 år«.

Orkestrets ledelse har nu indkaldt deres økonomer for at gennemgå detaljerne i forslaget til pensionsordningen endnu en gang. Fra orkesterdirektør Jeff Alexander lyder det:
»Vi har den største respekt for musikerne i Chicago Symphony Orchestra og arbejder tæt sammen med deres fagforeningsrepræsentanter for at nå til enighed om en ny kontrakt. Udover at deres nuværende kontrakt er blandt de bedste i landet, har vi tilbudt forbedringer i løn og arbejdsvilkår og ser frem til at færdiggøre detaljerne med fagforeningen så hurtigt som muligt«.

Foto: Todd Rosenberg / CSO

Læs også: USA’s højest betalte orkester scorer kassen

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER