Nyhed

New York Filharmonikerne sløjfer corona-barberet løn til musikerne

New York Filharmonikerne sløjfer corona-barberet løn til musikerne | Magasinet KLASSISK

Musikerne i New York Philharmonic har siden corona-pandemiens udbrud for to år siden lidt under en lønnedskæring, der frarøvede dem en fjerdedel af deres løn, mens orkestret måtte aflyse en hel sæson.

Aftalen var at bringe musikernes løn gradvist op på niveau igen, når den økonomiske situation lettede. Noget orkesterledelsen vurderede ville være realistisk fra august 2023, og orkestret ville være tilbage på før-pandemisk niveau i september 2024, og der igen kunne udbetales normal løn.

Nu har orkesterledelsen imidlertid besluttet at droppe nedskæringen to år før tid og hæve musikernes løn til normal sats allerede fra september, da den indeværende sæson har været langt bedre end frygtet. Her ved afslutningen viser sæsonens tal, at både publikum, donationer og den offentlige støtte er strømmet til i større tal end forventet.

Filharmonikernes topchef, Deborah Borda, udtaler til New York Times:

»Der er ikke noget, der er vigtigere end vores musikere. Det var bare en meget vigtig beslutning at tage. Vi er i en ny fase af livet nu«.

Førstebasunist og formand for New York Filharmonikernes orkesterkomité, Colin Williams, er lettet og siger i en pressemeddelelse, at beslutningen vil hjælpe med at berolige musikerne, der har kæmpet med den betydelige lønnedgang og usikkerhed under pandemien.

»Dette er en betydningsfuld dag for Filharmonikerne. Ikke alene bliver vi fri for de sidste to års nedskæringer, men vi kan også se på fremtiden med selvsikkerhed og entusiasme«, siger Williams.

Ifølge Deborah Borda er orkestret dog endnu ikke i smult vande, da nye varianter af coronavirus fortsat kan true økonomien. Hun opfatter derfor situationen som en slags »behersket fremaddrift« men understreger vigtigheden af at fokusere på fremtiden:

»Vi improviserer, vi bevæger os fremad. Vi satser vores penge på at bevæge os fremad«, siger hun.

Foto: Chris Lee / NYPhil

Læs mere: Amerikansk symfoniorkester begæret konkurs

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER