Nyhed

Nørrebroplads bliver fyldt med opera

Nørrebroplads bliver fyldt med opera I Magasinet KLASSISK

Sommeren går på hæld, og det er blevet tid til årets operafestival i København. Efter sidste års corona-nødudgave er det den første egentlige festival siden 2019, og det er også første festival med den nye kunstneriske leder ved roret, festivalchef Amy Lane. Englænderen blev for to år siden hentet til København fra Royal Opera House i London, hvor hun tidligere var en del af ledelsesteamet sammen med Det Kongelige Teaters nuværende teaterchef, Kasper Holten, og den afgående operachef, John Fulljames.

Ét af nye initiativer under Lane er tilknytningen af en gæstekunstner, en såkaldt Artist in Residence. Årets gæstekunstner er den engelske sopran Susan Bullock, som i løbet af sit ugelange ophold giver to recitals samt en publikumsåben masterclass for udvalgte sangtalenter, der strækker sig over tre dage. Sangerinden udtaler på festivalens website:

»Jeg glæder mig enormt til at komme til Copenhagen Opera Festival denne sommer som årets gæstekunstner 2021. Det bliver meget spændende – ikke kun at optræde i denne smukke by og lære den lidt mere at kende, men også til at arbejde med nogle fantastiske unge kunstnere og udforske alle aspekter af at være sanger sammen i Mesterklasserne«.

De store satsninger ved årets festival har som orkestralt omdrejningspunkt Copenhagen Phil, der i sommerforklædning putter Tivoli i fornavnet. På spilledag nummer et, optræder orkestret i den første af to koncerter med titlen ‘Viva Verismo’, hvor sangerne Yana Kleyn, Peter Lodahl og David Kempster fortolker Verismo-opera med musik af Puccini og andre italienske komponistkolleger. Koncerten, der i Tivoli koster entré, gentages gratis aftenen efter på festivalens nye hovedscene på Den Røde Plads med Nørrebrohallen som nabo.

Festivalens absolut største, internationale stjerne i år er den amerikanske sopran, Renée Fleming. Søndag aften ledsages hun til sange af Schubert og Richard Strauss af Copenhagen Phil ved en stor koncert i Tivolis Koncertsal, der samtidig markerer afslutningen på havens sommerprogram.

Den måske mest interessante kunstneriske bestræbelse denne gang er bearbejdelsen af forfatteren, Jakob Ejersbos, nyklassiker ‘Nordkraft’ til opera. Operaen, som er blevet til på initiativ af Copenhagen Opera Festival, havde urpremiere på Teater Nordkraft i Aalborg i forbindelse med byens operafestival, som fandt sted tidligere i august. ‘Nordkraft’’har musik af Signe Lykke og libretto af Nila Parly, mens Anja Behrens står for iscenesættelsen på Operaens lille scene, Takkelloftet.

Årets Operatalent er bassen Nicolai Elsberg, som også vandt Aalborg Operapris ved byens operafestival. Sangeren er til daglig en del af Den Kongelige Operas solistensemble og også travlt optaget ved store, internationale operakonkurrencer. I juni deltog han i BBC Cardiff Singer, og til oktober er han sluppet igennem nåleøjet til Plácido Domingos ‘Operalia’, som afholdes i Bolsjoj Teatret i Moskva. Ved Copenhagen Opera Festival kan Nicolai Elsberg opleves i Christians Kirken i et program med arier og lieder af Strauss, Verdi, Mozart og Heise.

Copenhagen Opera Festival skydes i gang i dag, torsdag, og slutter næste lørdag.

Foto: Olafur Gestsson

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER