Nyhed

Ny opera om aktiv dødshjælp møder kritik

Ny opera om aktiv dødshjælp møder kritik | Magasinet KLASSISK

Komponist Louise Alenius’ premiereaktuelle opera ‘Manualen’, der tager udgangspunkt i den tidligere læge Svend Lings’ kontroversielle selvmordsvejledning, møder kritik af medlem fra Etisk Råd, Morten Bangsgaard. Han mener, at det er etisk problematisk at lade en opera promovere aktiv dødshjælp på baggrund af en selvmordsmanual fra en dømt læge.

»Vi har kunstnerisk frihed i Danmark, og scenekunsten skal også kunne behandle kriminelle gerninger, men det er en usædvanligt skærpende omstændighed, at lægen bag forestillingens udgangspunkt er blevet dømt og har fået frataget sin autorisation. Der er skæbner på spil, når vi taler om aktiv dødshjælp, og det gør opsætningen af forestillingen til en gråzone, som kræver et særligt kritisk blik«, siger Bangsgaard til Kristeligt Dagblad

»Kunsten er et helt særligt sted, og man har altid lavet kunst om idealister, der bryder loven«

Louise Alenius, komponist

Morten Bangsgaard er tidligere generalsekretær for Det Konservative Folkeparti og administrerende direktør i brancheorganisationen IT-Branchen. I dag er han teologistuderende og medlem af Det Etiske Råd med særligt fokus på »etiske problemstillinger vedrørende livets afslutning og spændingsfeltet mellem mennesket og teknologien«.

Louise Alenius anser det ikke som etisk uforsvarligt at basere en forestilling på en mand, der er dømt, og en kriminel handling, har hun tidligere sagt til avisen:

»Kunsten er et helt særligt sted, og man har altid lavet kunst om idealister, der bryder loven. Så jeg har absolut ingen kvaler ved at tage denne her tematik op og basere stykket på Svend Lings bog. Jeg kan godt pege på, at der findes et tilbud, der hedder selvmordsmanualen, hvis nogen i mangel af bedre skulle få brug for det. Det kan folk godt blive provokeret af«, udtalte komponisten.

‘Manualen’ fortæller historien om en terminal, lidende krop, der finder fred. Operaen kredser om temaet aktiv dødshjælp med udgangspunkt i debatten om Svend Lings’ omdiskuterede bog med en fortegnelse over 300 lægemidler, der kan anvendes til selvmord.

Hele salen inddrages i Alenius’ opera og omdannes til et kæmpe legeme med bevidsthed, smerte og organer. Hovedrollen som Bevidstheden synges af Elisabeth Jansson, der har Døden ved sin side, der synges af Sofie Lund Tonnesen og Morten Grove Frandsen, som indtager rollen som Manualen. Sangerne omgives af kroppens forskellige organer, der er underlagt bevidsthedens valg om at stoppe smerten for altid.

Den omdiskuterede selvmordsmanual er lovlig, men Svend Lings blev ved Højesteret dømt for medvirken til to selvmord og et selvmordsforsøg i 2019. Samme år blev han ekskluderet af Lægeforeningen. Han er også frataget sin autorisation som læge.

Svend Lings tabte for nyligt sin anke til til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol over Højesterets dom fra 2019. Han efterforskes netop nu af Fyns Politi, efter at Kristeligt Dagblad i efteråret kunne dokumentere, at han trods dommen i Højesteret efterfølgende fortsatte sin praksis med hjælp til selvmord.

‘Manualen’ har premiere på søndag på Operaen, Kbh., som den ene del af en dobbeltforestilling.

Illustration: pch.vector

Læs mere: Mentale tæsk | Interview Louise Alenius

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER