Nyhed

Ny operadirektør er fundet efter mørkelagt personalesag

Opernhaus Zürich: Ny operachef er fundet efter mørkelagt personalesag | Magasinet KLASSISK

Opernhaus Zürich har fundet efterfølgeren til operadirektør Michael Fichtenholz, der trækker sig efter en mørkelagt personalesag på baggrund af anklager fra ansatte om krænkelser og magtmisbrug.

Det bliver Annette Weber, nuværende ansvarlig for casting på Staatsoper Hamburg, der til september overtager jobbet som operadirektør for det største operahus i Schweiz. Weber kommer med erfaring fra ledende stillinger ved blandt andet Staatsoper Berlin og Semperoper Dresden.

Michael Fichtenholz valgte at forlade sit job før tid, efter det blev kendt, at ledelsen har iværksat en undersøgelse af anklagerne. Operahuset har, ifølge den schweiziske avis Aargauer Zeitung, indgået forlig med direktøren med en klausul om gensidig fortrolighed. Detaljerne i sagen om operasirektørens misbrug af embedet forbliver derfor en hemmelighed mellem ham, operahusets øvrige ledelse og de ansatte indtil videre.

Sagen er kommet til Aargauer Zeitungs kendskab efter, at medarbejdere ved operahuset har lækket intern kommunikation til avisen. Øverste chef for Zürich operaen, Andreas Homoki, kommenterer Fichtenholz’ fratrædelse i meget generelle vendinger til avisen men bekræfter både anklagerne og undersøgelsen af dem:

»Opernhaus Zürich udstedte et direktiv i august 2018 om, hvordan man skal håndtere beskyldninger om chikane og magtmisbrug. I sådanne tilfælde udføres afklaringen af et eksternt specialbureau. En sådan proces blev iværksat i forbindelse med beskyldninger mod Hr. Fichtenholz. Operahuset indledte omgående en efterforskning med bistand fra den eksterne specialenhed efter at have fået kendskab til beskyldningerne«.

Andreas Homoki oplyser til avisen, at de involverede parter i sagen er blevet informeret om resultaterne af undersøgelsen. Han siger også, at der med indgåelsen af forliget ikke vil blive foretaget yderligere i sagen.

Michael Fichtenholz er ikke den eneste chef, der forlader Opernhaus Zürich efter denne sæson. Generalmusikdirektør Fabio Luisi, der også er chefdirigent for DR Symfoniorkestret, takker af til sommer efter ni år på posten.

Foto: PR

Læs mere: Nyt forsøg på #MeToo granskning af den klassiske scene i Danmark

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER