Nyhed

Ny topdirigent fældet af sexanklager | #MeToo

Selv de største træer i skoven kan vælte i stormen viser erfaringen fra #MeToo. Den klassiske musikverden er heller ikke gået ram forbi med James Levine som hidtil grelleste eksempel. Nu rammer stormen en anden af de store dirigenter, nemlig Charles Dutoit, der med øjeblikkelig virkning er blevet fyret som chefdirigent og kunstnerisk leder ved Royal Philharmonic Orchestra i England. Det sker efter, at flere operasangerinder og en musiker i et interview med AP har anklaget dirigenten for sexchikane. Anklagerne mod Dutoit gælder hændelser, der angiveligt skulle have fundet sted i perioden 1985-2010.

»Idet Hr. Dutoit søger juridisk bistand for at forsvare sig, gør den langvarige usikkerhed og mediedækning hans tilknytning til orkestret uholdbar«, lyder det i en erklæring fra orkestrets bestyrelse.

Beskyldningerne i interviewet fik i første omgang Royal Philharmonic Orchestra til at suspendere dirigenten umiddelbart efter offentliggørelsen. I en pressemeddelelse fra orkestret blev det oplyst, at Dutoit var »blevet løst fra sine kommende koncertforpligtelser i den nærmeste fremtid indtil en undersøgelse giver et klart billede af sagen«.

Kølvandet fra historien er skyllet helt over til USA, hvor Dutoit også er blevet fjernet fra en lang række koncerter med New York Filharmonikerne, Cleveland Orchestra og Chicago Symphony Orchestra. Senest har også Boston Symphony Orchestra og San Francisco Symphony afbrudt forbindelsen til dirigenten, som afviser alle anklagerne fra interviewet.

81-årige Dutoit er også chefdirigent for Verbier Festivalorkestret og har æresposter ved flere andre store orkestre verden over. I 2014 fik han ved International Classical Music Awards en pris for sin livslange indsats. I sin karriere har han modtaget 40 internationale hædersbevisninger, deriblandt to Grammyer.

Læs også: Anklager dropper sigtelse mod James Levine | #MeToo

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER