Nyhed

Nyt bud på Griegs ufuldendte Klaverkoncert

En bestilt men aldrig fuldendt klaverkoncert af Grieg fra 1882 er nu igen blevet komponeret færdig og udgives med den engelske pianist Mark Bebbington i næste måned. Det er komponisten Robert Matthew-Walker, der har skabt den manglende sats til Griegs 2. ufuldendte klaverkoncert, som nordmanden selv kun nåede at lave skitser til. Matthew-Walker har orkestreret de 150 takter fra Griegs skitseblok og selv tilføjet tre ekstra takter.

»Skitserne udgør, når de samles i rækkefølge, én enkelt, bred og sammenhængende sats, selvom det er højst usandsynligt, at Grieg ville frembringe andet end et værk i tre satser. Ikke desto mindre kan lytteren ved at lytte til forløbet i disse skitser, som i et naturligt flow følger hinanden én for én, til sidst høre, hvad der befandt sig i Griegs sind på det tidspunkt«, siger komponisten om arbejdet til Classical Music Magazine.

Griegs kladde er tidligere blevet indspillet i ubearbejdet form i 1994 af den norske Grieg-specialist Einar Steen-Nøkleberg. Flere andre har prøvet kræfter med at gøre værket færdigt. Deriblandt belgieren Laurent Beeckmans og nordmanden Helge Evju.

Oplev nordmanden Helge Evjus bud på Griegs ufuldendte klaverkoncert fra 2017 – først spilles Griegs fragmenter, og derefter følger Evjus version med orkester (3:05 min.):

Læs også: Schönbergs harmonilære og indianerkultur | Pladenyt

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER