Nyhed

Nyt forsøg på #MeToo granskning af den klassiske scene i Danmark

Nyt forsøg på #MeToo granskning af den klassiske scene i Danmark | Magasinet KLASSISK

Da #MeToo bølgen ramte verden for første gang i 2017, blev der også på den klassiske scene i Danmark råbt vagt i gevær, da 132 sangerinder under hashtagget #visyngerud gjorde opmærksom på, at sexchikane også findes i det hjemlige musikmiljø. Initiativet skabte imidlertid ikke de store overskrifter dengang.

Nu har 2. bølgen af #MeToo ramt Danmark, og denne gang skal det være slut med diskrimination og magtmisbrug i det danske klassiske musikliv. Sådan lyder det i lørdagens forsidehistorie i dagbladet Information, der handler om musikagenten Marianne Karlberg, som har besluttet sig for at rette projektøren mod den hjemlige klassiske scene i et nyt forsøg.

Karlberg har iværksat en underskriftindsamling, der skal indlede »et opgør med krænkelseskulturen inden for det klassiske musikmiljø i Danmark«. Indsamlingen har kørt i nogle uger, og foreløbigt har 147 personer af begge køn skrevet under på et kort manifest forfattet af agenten. I Karlbergs manifest kan man blandt andet læse følgende:

»#METOO – Den klassiske musik står sammen i ønsket om et opgør mod sexisme, magtmisbrug og krænkende adfærd. Vi har brug for en gennemgribende kulturændring og en åben og fordomsfri diskussion om, hvordan vi kommer videre«.

Karlberg fortæller til Information, at godt 35 af underskriverne også beretter om egne oplevelser, hvor de har været udsat for sexchikane i forbindelse med deres arbejde som klassiske musikere:

»Karaktererne af historierne er voldsommere, end jeg havde forestillet mig. Det er alt fra en sprogbrug, der er fuldstændigt uacceptabel på en arbejdsplads, til situationer, som jeg vil kalde regulær mobning eller decideret magtmisbrug«, fortæller hun.

Marianne Karlberg betoner, at formålet med indsamlingen ikke er at hænge navngivne personer ud, og at hun ikke agter at gå videre med historierne, hun har fået.
»Fokus her er, at vi får italesat det som et strukturelt problem, som skal løftes af os alle sammen«, pointerer hun.

Én af indsamlingens underskrivere er rektor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Uffe Savery. Han mener, at problemet skyldes den beskedne størrelse på det danske klassiske musikmiljø, som kan gøre det svært at sige fra.

»De fastansatte klassiske stillinger i Danmark tæller 600 i alt på samtlige instrumentgrupper. Der kan være en større risiko for magtmisbrug eller følelsen af manglende tryghed i små miljøer. For hvor skal man gå hen, hvis man oplever krænkende adfærd fra eksempelvis en overordnet eller en kollega?«, siger han til Information.

At det foreløbige antal af underskrifter er behersket, »dårligere end håbet men bedre end frygtet«, skyldes ifølge Marianne Karlberg en udbredt bekymring for, hvad eksponeringen af ens navn kan få af konsekvenser for karrieren:

»Der er stadig en frygt i den klassiske musikverden for, at hvis man ikke opfører sig på en helt bestemt måde, så får man ikke det næste job. Det er jo et demokratisk sammenbrud, at det er sådan, det fungerer«, siger Karlberg, som oplever, at det især er unge musikere, der bliver udsat for den krænkende adfærd.

»De står der i alt deres tøven og usikkerhed. I den klassiske musikverden har vi et freelancemarked, som virkelig er et prekariat uden nogen form for sikkerhedsnet«, siger hun.

Læs mere: Rapport bekræfter anklager om sexmisbrug på berømt konservatorium

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER