Nyhed

Operahus beskyldes for skruebrækkeri

Operahus beskyldes for skruebrækkeri | Magasinet KLASSISK

Store dele af det norske sceneliv er i øjeblikket lagt ned i forbindelse med en landsomfattende strejke blandt små 500 ansatte på opera-, orkester- og teaterområdet. Bølgerne går højt, blandt andet blev nationalscenen, Den Norske Opera og Ballett, i begyndelsen af strejken beskyldt for skruebrækkeri efter, at tre teknikere fik ændret deres arbejdstid for at kunne afvikle en koncert med Lise Davidsen og Freddie De Tommaso.

»Det vidner om mangel på respekt for strejker som det eneste lovlige kampmiddel for medarbejderne. Vi ser med stor alvor på, at ledelsen i Operaen på strejkens første dag sætter medarbejderne i denne situation«, siger lederen af Fagforbundet teater og scene, Mari Røsjø, til NRK.

HR-chef ved Den Norske Opera og Ballett, Trude Rostad siger til NRK, at de har retten på deres side:

»Vi har foretaget ændringer i arbejdsplanerne for medarbejdere, der ikke strejker. Ændringer i arbejdstiden ligger inden for arbejdsgiverens ret. Vi har været i dialog med fagforeningerne og er klar over, at vi har forskellige holdninger til dette«.

Den Norske Opera og Ballett har siden aflyst premieren på låneopsætningen af Det Kgl. Teaters opera, ‘Dead Man Walking’, samt balletten ‘Kylian’, da næsten 100 af de ansatte er udtaget til strejke, ifølge operahuset. Bergen Filharmoniske Orkester, Kristiansand Symfoniorkester og andre norske orkestre har også aflyst september måneds koncerter og forestillinger indtil videre.

Strejken, der begyndte 3. september, spænder ben for den længe ventede genåbning af det norske kulturliv. Den norske kulturjournalist Hilde Sandvik siger i en kommentar til SVT Nyheter, at hun forventer, at strejken bliver langvarig. Hun siger til det svenske medie, at tidspunktet ikke er tilfældigt:

»Lige nu ser det sådan ud: Et efterår uden den fine og givende genåbning, som kulturlivet nu skulle have efter et hårdt og mørkt år. At konflikten bobler op til overfladen lige nu, når der er valg, og i samme øjeblik som kulturlivet skulle genåbne… ja så bliver den meget synlig. Og du kan naturligvis stille dig selv spørgsmålet, om tidspunktet ikke er et bevidst valg«.

Strejken er et resultat af kuldsejlede overenskomstforhandlinger mellem fagforeningerne Fagforbundet, NTL samt Creo og modparten, arbejdsgiverorganisationen Spekter. Strejken, som forventes at blive optrappet i disse dage med yderligere 121 musikere og skuespillere, handler om de ansattes pensionsordning.

Foto: Erik Berg

Læs mere: Operakompagni fyrer halvdelen af orkestret for at øge diversiteten

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER