Nyhed

Operahus får dispensation for castingregel

Den ungarske statsopera bryder med en 40 år gammel regel for casting i deres nye opsætning af George Gershwins ‘Porgy and Bess’, skriver Opera Wire. Siden 1980’erne har det ellers kun været tilladt at sætte operaen op, hvis hele rollelisten består af sorte sangere. En regel som librettist Ira Gershwin (komponistens bror) indførte efter kritik af, at operaen efter 1935 ofte blev opført med hvide sangere, der var sminket mørke. Et fænomen der i den engelsktalende del af verden er blevet kaldt ‘blackface’.

Gennem to år har den ungarske statsopera forhandlet med Tams-Witmark, der ejer rettighederne til stykket, for at få lov til at sætte ‘Porgy and Bess’ op med en usminket, overvejende hvid ungarsk besætning. Ifølge operachef Szilveszter Okovacs indeholder det oprindelige kontraktudkast ingen klausuler om sorte sangere. Dog fremsatte Tams-Witmark kravet, da de egentlige forhandlingerne med Statsoperaen gik i gang.

Betingelsen for at opføre operaen uden sorte sangere er nu blevet, at alt trykt materiale tydeligt skal bære en påtegning med en ordlyd om, at opførelsen foregår »uautoriseret og i strid med de normale krav til opsætningen«. Den etiket pryder nu alle reklameplakater i Budapest.

Den populære amerikanske opera bliver sat i scene af den ungarske instruktør, András Almási-Tóth. Sopranerne Orsolya Sáfár og Gabriella Létay Kiss synger på skift partiet som Bess, mens bassangerne Marcell Bakonyi og András Palerdi deler rollen som Porgy.

Læs også: Operaen i Firenze ændrer slutningen på ‘Carmen’ efter #MeToo

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER