Nyhed

Operakompagni fyrer halvdelen af orkestret for at øge diversiteten

Operakompagni fyrer halvdelen af orkestret for at øge diversiteten | Magasinet KLASSISK

Det britiske operakompagni English Touring Opera fritstiller 14 musikere, angiveligt fordi man ønsker at øge diversiteten i orkestret. Nyheden kommer samtidigt med, at kompagniet oplyser, at man til forårsturnéen netop har ansat tolv nye musikere til orkestret, der hidtil ikke har haft nogle farvede medlemmer.

Musikerne, der formelt er ansat på freelance vilkår, har haft fast engagement hos kompagniet i op til tyve år. Nu har de fået at vide, at de ikke bliver tilbudt nye kontrakter i foråret 2022 på baggrund af rådgivning fra den engelske kunststyrelse, Arts Council England, skriver Daily Mail.

English Touring Operas direktør James Conway skriver i et brev til musikerne:

»English Touring Opera er forpligtet til at øge alle former for diversitet blandt de ansatte, og selvom der har været mærkbare, stabile fremskridt på scenen på dette område, har vi prioriteret øget mangfoldighed i orkestret. Det sker i overensstemmelse med detaljerede retningslinjer fra Arts Council, English Touring Operas vigtigste økonomiske bidragsyder i turnéarbejdet, samt de fleste af de fonde der støtter English Touring Opera«.

Kunststyrelsen, der støtter operakompagniet med mere end 15 millioner kroner om året, melder imidlertid hus forbi og siger i en kommentar, at man aldrig har opfordret kompagniet til at skille sig af med musikerne:

»Vi har ikke vejledt English Touring Opera om at sende dette brev. Vi er nu i dialog med English Touring Opera for at sikre, at kriterierne for finansieringen ikke er blevet overtrådt«, lyder det fra styrelsen.

Musikernes fagforbund, Musicians Union, raser i en pressemeddelelse over English Touring Operas beslutning:

»Forbundet er rystet over at høre, at et antal medlemmer har fået tilsendt et brev fra English Touring Opera, hvoraf det fremgår, at de ikke vil blive hyret til 2022 -turen. Det svarer til, at næsten halvdelen af orkestret mister deres pladser. Det kommer på et særligt ødelæggende tidspunkt for freelancere og for musikere i det hele taget, hvor så mange under Covid-19-krisen kæmper med for lidt arbejde og lav indkomst«, skriver Musicians Union.

Læs mere: Amerikanske orkestre skruer op for diversiteten

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER