Nyhed

Operakompagni kæmper for at blive i London

Operakompagni kæmper for at blive i London | Magasinet KLASSISK

Den engelske myndighed for kulturstøtte, Arts Council England, fjerner op mod en halv milliard kroner fra Londons opera- og musikliv for at prioritere musiklivet udenfor hovedstaden.

Særlig hårdt ramt bliver det ene af de to operahuse i den engelske hovedstad, English National Opera (foto fra ENO’s opsætning af ‘Tosca’ i år), der risikerer at miste hele sin støtte på mere end hundrede millioner kroner om året. Beslutningen har skabt bølgeskvulp i musikbranchen og mødt store protester i England og internationalt.

Betingelsen for fortsat støtte er, at kompagniet rykker teltpælene op og flytter nordpå til Manchester. Hvis operakompagniet indvilliger i forslaget, vil det udløse en støttepulje på små halvtreds millioner årligt i tre år.

English National Opera’s direktør, Stuart Murphy, der først var »let forundret« men konstruktivt indstillet overfor planen om at flytte kompagniet ud af London, afviser nu kategorisk nedskæringen og siger, at forslaget om at flytte hverken kan lade sig gøre praktisk eller økonomisk.

Stuart Murphy siger til The Guardian, at han har holdt møde med den engelske kulturminister, Michelle Donelan, og at han, med opbakning fra andre store operahuse i Storbritannien, har opfordret ministeren til at omgøre beslutningen. Ifølge Murphy har English National Opera’s 300 faste ansatte og 2.000 freelancere fået en pistol for panden med kravet om at forlade London som betingelse for fortsat støtte.

»Det tager 15 år at blive operasanger, eller parykmager eller en, der laver detaljerede kostumer. English National Opera har trænet generationer af sangere, elektrikere, instruktører og personale, der håndterer publikum. Man kan ikke bare rykke alle dem op med rode«, siger operachefen.

Foto: Tristram Kenton / ENO

Læs mere: Operastøtte beskæres midt i inflation og energikrise

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER