Nyhed

Operasanger sagsøger Bayern for nedlukning af kulturen

Operasanger sagsøger Bayern for nedlukning af kulturen | Magasinet KLASSISK

Den tyske baryton Christian Gerhaher (foto) og en række klassiske musikere har indgivet et civilt søgsmål mod delstaten Bayern. Med søgsmålet ønsker Gerhaher og de andre med alliancen ‘Aufstehen für die Kunst’ i ryggen at få afklaret om nedlukningen af musiklivet og kulturen er forfatningsstridig, skriver Bayerische Rundfunk Klassik.

I støttegruppen finder man så prominente navne som Anne-Sophie Mutter, Lisa Batiashvili, Rolando Villazón, Kent Nagano, Thomas Hengelbrock og Herbert Blomstedt samt en række kor, arrangører, agenter, foreninger, kulturpolitikere m.fl. Et lignende initiativ er på samme tid taget i nabolandet Østrig.

Gruppen sendte for et par uger siden en formel hasteklage over den forlængede nedlukning, men den bayerske forfatningsdomstol vurderede, at juraen var i orden, og at der ingen grund var til at lempe på restriktionerne.

Baggrunden for denne klage var, at nedlukningen i delstaten i første omgang løb til 22. marts. Da den så blev forlænget til foreløbigt 12. april pga. et fortsat højt smittetryk, besluttede ‘Aufstehen für die Kunst’ at gå hele vejen med en retssag, da de er overbevist om, at den nye bayerske epidemilov krænker retten til fri udøvelse af kunst, som er sikret i den føderale grundlov. Derudover mener gruppen, at epidemiloven, der blev vedtaget i november, ikke giver tilstrækkelig hjemmel for en total nedlukning af kulturlivet.

Det tyske orkesterforbund, Deutsche Orchestervereinigung, støtter synspunktet i et kritisk brev til ministerpræsidenterne i alle 16 delstater.

I brevet skriver formanden, Gerald Mertens, blandt andet:

»Det faktum at kulturen ikke er sikret forfatningsmæssigt beskyttelse er en skandale. Med en så stor kollektiv politisk uvidenhed vil frustrationen hos mange i kulturbranchen fortsætte med at vokse«.

Foto: Gregor Hohenberg / Sony Music

Læs mere: Bayern tvinger statsoperaen til at lukke helt

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER