Nyhed

Oprør i den norske opera

Chefen for den norske nationalopera, Per Boye Hansen, har ifølge dagbladet Aftenposten fået besked fra direktionen om at han ikke får forlænget sin ansættelse efter kontraktudløb i 2017. Sangere og musikere har vendt sig mod operachefen, som de beskylder for at være humørsyg, autoritær og egoistisk. Utilfredsheden med Hansens ledelsesstil startede som murren i krogene men endte med, at administrerende direktør, Nils Are Karstad Lysø, bestilte en tilfredshedsundersøgelse blandt personalet. I april indkaldte direktøren Per Boye Hansen til en samtale, og sidst i maj fik offentligheden så at vide at operachefen skulle kigge sig om efter et andet job, når ansættelsen udløb.

Teaterdirektøren ønsker ikke at gå i detaljer med baggrunden for beslutningen men oplyser blot at ‘den er truffet ud fra en helhedsvurdering’, som skal ses i sammenhæng med en igangværende proces, hvor man er er ved at ansætte nye folk på andre af de kunsteriske lederposter. Hansen selv er taget til genmæle i en lang mail lækket til pressen, hvor han stiller sig uforstående overfor personalets kritik af hans ledelsesstil. Han udtaler til Berlingske: “Jeg genkender ikke mig selv i beskrivelsen som en autoritær leder. Jeg er optaget af god dialog med mine ansatte.”
Inden posten ved operaen var Hansen gennem syv år direktør for Festspillene i Bergen med stor succes. Ved offentliggørelsen af ansættelsen på operaen i 2012 blev han derfor i pressen mødt med høje kunstneriske forventninger men også med kritik for at være arrogant og elitær.

Foto: Erlend Aas

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER