Nyhed

Orkester udnævnt som Gazelle-virksomhed

Orkester udnævnt som Gazelle-virksomhed | Magasinet KLASSISK

Det er sjældent, at man finder orkestre blandt avisen Børsens kåringer som Gazelle-virksomhed. For ikke at sige aldrig. Ikke desto mindre får Danmarks Underholdningsorkester nu æren af at blive udnævnt som en af årets Gazeller på baggrund af orkestrets bemærkelsesværdige vækst de sidste år.

For at komme i betragtning som Børsen Gazelle skal man over en fire-årig periode have haft positiv vækst og som minimum have fordoblet sin omsætning undervejs. Noget man ikke ser hos ret mange klassiske ensembler. Det er dog lykkedes for Underholdningsorkestret, og det er noget af en bedrift, da væksten blandt andet er sket under de svære corona perioder med nedlukninger.

Danmarks Underholdningsorkester har siden 2018 skruet gevaldigt op for aktiviteterne fra 30 årlige koncerter til over hundrede i år. Det har tredoblet omsætningen på billetsalget til 6,5 millioner kroner. Præstationen sikrer orkestret Gazelle-anerkendelsen som den første kulturinstitution nogensinde herhjemme.

Andreas Vetö, der tiltrådte som direktør i 2017, er stolt over, at fremgangen er sket på hans vagt. Han siger i orkestrets pressemeddelelse om nyheden:

»Jeg har fra begyndelsen haft den holdning, at vores relevans og eksistensberettigelse er defineret af, at vi er et orkester, der vil overraske publikum i alle aldre med nye tilgange til musikken. Vi skal være en innovativ kulturinstitution, der konstant udforsker og sætter spørgsmålstegn ved, hvad musikken kan«.

Ensemblet har levet på usikker økonomisk grund, siden DR fyrede orkestret (tidligere DR’s Underholdningsorkester) ved udgangen af 2014. Orkestret overlevede i en periode på donationer udefra og indskud fra orkestermedlemmerne. Gradvist har et mere bæredygtigt fundament samlet sig under musikernes taburetter med store millionbeløb fra private fonde og flere særbevillinger på finanslovene siden 2017.

Orkestret breder sig genremæssigt med et repertoire, der spænder vidt fra internationalt prisbelønnede Beethoven-udgivelser under chefdirigent Adam Fischer over turnéer med popnavne og til julekoncerter for hele familien. I løbet af de senere år har orkestret også udvidet aktiviteten med samarbejder med både offentlige institutioner og virksomheder i det private erhvervsliv.

Foto: Toke Bjørneboe

Læs mere: Underholdningsorkester og Fischer får ros for ny Brahms-cyklus

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER