Nyhed

Paavo Järvi på plads hos Tonhalle Orchester Zürich

Paavo Järvi - Ny chefdirigent hos Tonhalle Orchester Zürich | Magasinet KLASSISK

Sæsonens første koncert er en stor ting hos alle orkestre, og den bliver endnu større, når det samtidig betyder goddag til en ny chefdirigent. Det var netop tilfældet hos Tonhalle Orchester Zürich, da de optrådte for første gang med Paavo Järvi i den anmelderroste sæsonåbner sidste onsdag. Aftenen bød på musik fra Østersøen med Sibelius’ suite af tonedigte ‘Kullervo’ samt en ny version af Arvo Pärts ‘If Bach Had Been a Beekeeper’ under overværelse af komponisten selv.

»Drømmen er, at orkestret sammen med mig bliver blandt de bedste i verden«

Paavo Järvi, chefdirigent

Järvi fortæller om valget af aftenens program på orkestrets website:

»For mig er ‘Kullervo’ et meget passende stykke til denne meget specielle og festlige koncert, der ikke blot er starten på en sæson, men også begyndelsen på min og orkestrets første periode som et team. I mine øjne er ‘Kullervo’ også et interessant valg, fordi det så sjældent bliver spillet. Det er et værk, du ikke ville forvente, og det er nøjagtigt sådan, jeg forestiller den røde tråd i vores fremtidige sæsoner«.

Järvis femårige kontrakt med Tonhalle Orchester rummer både indspilninger og turnéaktivitet med orkestret. Det første store projekt bliver indspilningen af en cyklus af Tjajkovskijs samlede symfonier. Og den estiske dirigent har store ambitioner på orkestrets vegne:

»Drømmen er, at orkestret sammen med mig bliver blandt de bedste i verden. Vores samarbejde er fejlfrit, og med orkestrets fantastiske professionalisme og store lidenskab – som i øvrigt også gælder ledelsen – har jeg fået den største opbakning lige fra vores første møde«, fortæller han til Musik Heute.

Da Järvi sagde ja til aftalen med det schweiziske orkester traf han et modigt valg. Rygter vil vide, at både orkestret, dets ledelse og bestyrelse er ganske tunge at danse med. De undlod at forlænge med forgængeren, Lionel Bringuier, fordi prøverne med den unge dirigent angiveligt var både kedelige og ustrukturerede. Men efter sigende ser det kræsne orkester frem til Järvis nye lederskab.

Den 56-årige dirigent er en travl herre, der i forvejen leder NHK Symphony Orchestra i Japan, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen i Tyskland og den årlige Pärnu sommerfestival, som han stiftede i Estland i 2010. På søndag modtager han i Berlin den store tyske pris, OPUS KLASSIK, som ‘årets dirigent’.

Foto: Alberto Venzago

Læs også: Talentpleje i badebyen | Interview Paavo Järvi

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER