Nyhed

Personligt brev fra Mozart

Stiftung Mozarteum Salzburg har erhvervet et sjældent, værdifuldt og temmelig personligt brev fra Wolfgang Amadeus Mozart, skriver Musik Heute.

I brevet, han sendte et halvt år før sin død, beder Mozart sin gode ven og kollega, korlederen Anton Stoll, om at sende ham partiturerne til to værker, de tidligere havde fremført i Baden nær Wien.

Den enkle anmodning er pakket ind i Mozarts sædvanlige grovkornede humor. Brevet er dateret »Skidehuset, 12. juli 1791«, og i indledningen tiltaler han vennen således:

»Liebster Stoll!
bester knoll!
grösster Schroll!
bist Sternvoll! –
gelt, das Moll«

(frit oversat:
»Kæreste Stoll!
bedste knold! [knoll = ord uden egentlig mening, kan være en “knold”]
største filur! [Schroll = simpel parodi på navnet Stoll]
[du er] stjernefuld! –
ak ja, i mol«)

Stiftung Mozarteums formand, Johannes Honsig-Erlenburg, glæder sig over at kunne præsentere komponistens frivole formuleringer for offentligheden. Det samme gør Rolando Villazón, fondets officielle ambassadør og chef for musikfestivalen Mozartwoche i Salzburg, der klapper højlydt i hænderne over købet af det uvurderlige brev:
»Hvert brev, som Mozart skrev, åbner en ny dør, der giver os adgang til sjælen hos det allerstørste musikalske geni. At opdage et nyt brev fra Mozart er som at finde en ny blomst i en vidunderlig smuk have«, siger han i en pressemeddelelse.

Brevet, som ifølge Klassik Heute er ét af de få fysisk bevarede, private breve fra komponistens hånd, har været i privat eje siden midten af 1800-tallet, blandt andet hos Johannes Brahms.

Stiftelsen har for et seks-cifret beløb købt det af den familie, der senest har været i besiddelse af brevet. Dog uden at slippe så meget som en Euro selv. Det er nemlig den tysk-østrigske entreprenør og milliardær, Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann, der har finansieret erhvervelsen. Hendes donation til fondet har muliggjort købet direkte af familien, så man har undgået en fordyrende auktion.

Klik her for at læse Mozarts svulstige brev

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER