Nyhed

Philadelphia Orchestra slækker på formerne

Philadelphia Orchestra slækker på formerne | Magasinet KLASSISK

Da Philadelphia Orchestra i sidste uge åbnede den nye sæson, mødte de publikum i et andet antræk end sædvanligt. De mandlige musikere har nemlig droppet den traditionelle uniform, kjole og hvidt, til fordel for en hel sort garderobe.

I stedet for at optræde i svalehaler bærer de nu et sort jakkesæt med sort slips til. Med det nye visuelle signal ønsker orkestret at distancere sig fra et bedaget image fra en musikinstitution, der i mange år har været forbundet med rigdom og berømmelse. Håbet er at fremstå »venligere« i en tid, hvor inklusion står øverst på dagsordenen.

»Kjole og hvidt er for tæt forbundet med eksklusion og elitisme, og derfor er det passende at droppe det«

Simon Woods, League of American Orchestras

»Vi er et pænt stykke inde i det 21. århundrede. Det er på mange måder tid til at anerkende det, og en af dem handler om orkestrets fremtræden på scenen«, siger orkestrets direktør og bestyrelsesleder, Matias Tarnopolsky, til Philadelphia Inquirer i forbindelse med åbningskoncerten.

Avisen har også talt med direktør og bestyrelsesleder for den store brancheorganisation League of American Orchestras, tidligere chef for LA Phil og Seattle Symphony Simon Woods, som bakker op om at slække på de stive former:

»I en tid hvor orkestrene arbejder for at opnå større inklusion, er kjole og hvidt for tæt forbundet med eksklusion og elitisme, og derfor er det passende at droppe det. Jeg tror, at flere og flere orkestre går den vej«.

Philadelphia Orchestra er det seneste store, internationale orkester, der dropper den formelle kjole og hvidt-etikette, et levn fra det 19. århundrede. Ifølge direktøren er det chefdirigent Yannick Nézet-Seguin (foto), som også styrer musikken hos The Met, der har været fortaler for skiftet. Han dirigerede åbningsaftenens program i orkestrets koncertsal, Verizon Hall, iført samme sorte jakkesæt som resten af de mandlige musikere.

Orkestret var et par dage senere inviteret til at åbne den nye sæson i Carnegie Hall med stjernepianisten Yuja Wang som gæstesolist i Sjostakovitjs 2. klaverkoncert. Åbningskoncerten blev livestreamet på den klassiske online-platform, medici.tv.

Se hele koncerten gratis på medici.tv frem til 7. november her

Foto: Jeff Fusco / Phil Orch

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER