Nyhed

Pianist anklager orkestre for diskrimination

Den engelske pianist Nick van Bloss, som lider af Tourettes Syndrom, har klaget til det nationale kunstråd, Arts Council England, over diskrimination fra nogle af landets største orkestre på grund af hans lidelse. Avisen The Telegraph er kommet i besiddelse af mails, der dokumenterer, at seks forskellige orkestre har koordineret afslag på van pianistens anmodning om at spille med dem. Angiveligt tæller kredsen af orkestre blandt andet Royal Philharmonic, Philharmonia og Royal Liverpool Philharmonic, nogle af Englands mest ansete ensembler.

»Med deres mails ignorerer orkestrene mig i en både fjendtlig, hånende og sygelig grad. Min hovedbekymring gælder mangfoldigheden. Orkestrene får offentlig finansiering for at fremme og fejre den, men de reagerede på min klage ved at bede mig om at undskylde for at have hængt dem ud«, siger han til The Telegraph.
Fire af orkestrene afviser klagerne og forklarer, at afvisningen af van Bloss slet og ret er sket efter en vurdering af hans kunstneriske meritter, og intet har med hans lidelse at gøre.

51-årige Nick van Bloss, der ifølge avisen tidligere har spillet anmelderroste koncerter i London, Tokyo og Miami, kalder orkestrenes afslag for »aftalt spil på et højt plan«. Pianisten klagede i første omgang over afslagene til orkestrene, der i et vist omfang har valgt at ignorere ham. Det samme gælder Arts Council England, som ikke har reageret på van Bloss’ efterfølgende klage direkte.

En talsmand fra rådet siger imidlertid til The Telegraph:
»Selv om vi selvfølgelig anerkender, hvor frustrerende afslagene må være, skal organisationer have friheden til at træffe deres egne kunstneriske beslutninger, og vi kan ikke diktere, hvem de skal samarbejde med inden for dette ekstremt konkurrenceprægede område«.

Arts Council England tilføjer, at man forventer, at orkestrene, der modtager offentlig støtte, er seriøse, når de overvejer engagementer med musikere med fysiske udfordringer.

Foto: PR

Læs også: Orkestermusiker opgiver retssag

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER