Nyhed

Rapport bekræfter anklager om sexmisbrug på berømt konservatorium

Rapport bekræfter anklager om sexmisbrug på berømt konservatorium | Magasinet KLASSISK

Det ansete amerikanske musikkonservatorium, Curtis Institute of Music, har offentliggjort en intern undersøgelse efter sidste års anklager fra den tidligere studerende, violinisten Lara St. John, om voldtægt og gentagne seksuelle krænkelser. Overgrebene blev begået af en tidligere lærer, den nu afdøde musikprofessor Jascha Brodsky.

Advokaterne bag undersøgelsen finder St. Johns »rystende vidneudsagn troværdige«, og med rapportens vurdering erkender konservatoriets bestyrelse nu overgrebene mod violinisten og 25 andre studerende, der skal være foregået over flere årtier, skriver avisen Philadelphia Inquirer. Curtis har udsendt en erklæring, hvor man samtidigt indrømmer, at man tidligere »ikke har været gode nok til at passe på de studerende«.

Lara St. John siger til avisen, at hun er glad for undersøgelsens resultater men ked af alt, hvad hun har oplevet:

»Det krævede meget livskraft at få dette til at ske. Og ikke kun det men også mange avisartikler og rasende alumner. Det kostede mig langt mere, end det skulle, og det burde ikke have taget 35 år. Når det er sagt, er jeg langt om længe glad for, at de har erkendt deres forseelser«.

I bestyrelsens offentlige erklæring beklager man uforbeholdent overfor violinisten, og konservatoriet »anerkender og undskylder dybt den ufattelige fysiske og følelsesmæssige pris, som Lara St. John betalte«. Bestyrelsen har også sendt et brev med en undskyldning til violinisten personligt.

Konservatoriet kom sidste år i skudlinien efter en artikel i Philadelphia Inquirer, hvor St. John fortæller, at hun i en alder af 14 år blev udsat for sexchikane og voldtægt af den dengang 78-årige violinlærer på Curtis Institute tilbage i 1985. Avisen lå også inde med lignende beretninger fra fire andre kvindelige studerende om overgreb fra Brodsky, der var tilknyttet konservatoriet fra 1932 og frem til sin død i 1997.

I artiklen fortalte St. John, at den daværende rektor, Robert Fitzpatrick, i første omgang bagatelliserede og siden hen helt ignorerede sagen, da hun forsøgte at anmelde Brodsky i 1986. Konservatoriets første reaktion på anklagerne i avisartiklen var at udsende en mail til alle tidligere og nuværende studerende med en opfordring til at afholde sig fra at tale offentligt om sagen. Mailen blev opfattet som endnu et forsøg på at lægge låg på sagen og udløste en veritabel storm af kritik i medierne.

Curtis Institute of Music er et af USA’s elitekonservatorier på linje med Juilliard School i New York, og kun få studerende slipper hvert år gennem nåleøjet og bliver optaget. Det næsten hundrede år gamle konservatorium har igennem tiden uddannet berømte komponister og nogle af verdens førende solister. Blandt dem finder man navne som Leonard Bernstein samt pianisterne Lang Lang og Yuja Wang og violinisten Hilary Hahn.

Foto: PR

Læs mere: Domingo sværger på at rense sit navn

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER