Nyhed

Rattles drøm smuldrer

Simon Rattle kan formentligt skyde en hvid pind efter sin drøm om et nyt storslået koncerthus i den engelske hovedstad, når han til næste år vender hjem til sin nye post som chefdirigent for London Symphony Orchestra efter endt turnus hos Berliner Filharmonikerne. Planer om at bygge en ny »verdensklasse« koncertsal i London er pludseligt kommet i fare, efter den engelske regering har trukket sin del af finansieringen til udviklingen af en forretningsplan for projektet, skriver The Guardian. Tidligere finansminister George Osborne havde ellers rejst statslig støtte i omegnen af 50 millioner kroner, men den nye post-Brexit regering har fundet projektet for dyrt og samtidig skønnet, at London ikke mangler endnu en stor koncertsal. Godt 10 af millionerne er allerede brugt, og resten ryger nu tilbage i statskassen.

Simon Rattle har længe drømt om en ny hjemmebane for London Symphony Orchestra og udtrykte derfor stor glæde, da finansieringen af projektudviklingen faldt på plads i december sidste år. Røster i medierne hævder, at løftet om et nyt prestige koncerthus var lokkemaden, der fik Rattle tilbage til London, og projektet blev udover regeringen bakket op af den siddende borgmester, Boris Johnson, og et enigt bystyre, der stillede en ledig byggegrund til rådighed nær Museum of London. Den nye borgmester og flere fremtrædende dirigenter kritiserer nu regeringens beslutning om at trække sig. Blandt andet ærgrer dirigenten Daniel Harding sig over, at det lykkes at finde offentlig finansiering til nye store sportsarenaer på bekostning af kunsten. Selv siger Rattle i et interview med Los Angeles Times, at han er frygtelig skuffet men ikke modløs:
»I England er vi rigtig gode til at lave en plan B, og nu må vi se hvordan den kan udformes, hvor kreative vi kan være, og hvad mulighederne er. Hold godt øje med hvad der sker«.

Kilder tæt på projektet fortæller, at arbejdet fortsætter, og at der under alle omstændigheder vil blive udarbejdet en detaljeret forretningsplan med forslag til finansiering af byggeriet.

Foto: Monica Rittershaus / Berliner Phil

Læs også: Programmet for Hamborgs nye prestigekoncerthus er offentliggjort

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER