Nyhed

Russiske deltagere alligevel velkomne ved musikkonkurrence

Russiske deltagere alligevel velkomne ved musikkonkurrence | Magasinet KLASSISK

Flere internationale musikkonkurrencer valgte at boykotte russiske deltagere i protest over Putins invasion af Ukraine i begyndelsen af marts måned. Konkurrencernes afvisning af musikerne fra Rusland har efterfølgende fået brancheorganisationen World Federation of International Music Competitions til at gå ud og opfordre deres medlemmer til hverken at diskriminere eller udelukke russiske musikere.

Siden har en af konkurrencerne ombestemt sig og geninviteret russerne. Det er den canadiske Honens International Piano Competition, som til at begynde med trak invitationerne til seks russiske pianister tilbage i fordømmelse over den »katastrofale og samvittighedsløse humanitære krise« i Ukraine. Beslutningen fik en ungarsk deltager til at trække sig i protest over boykotten.

Det affødte også offentlig kritik fra højtprofilerede dirigenter og musikere som Simon Rattle, Antonio Pappano, Vladimir Jurowski og Leif Ove Andsnes.

Nu er den canadiske konkurrence kommet med denne udtalelse på Twitter:

»Siden den beslutning har vi set og hørt meget. Sideløbende med de forfærdelige billeder fra hele Ukraine har vi set tusindvis af russiske borgere blive arresteret for passive protester mod invasionen og en konstant udvandring af borgere fra Rusland. Sammen med disse billeder har vi også hørt fra mange vigtige stemmer i det globale musiksamfund, inklusive vores egne tidligere prisvindere og nuværende konkurrencedeltagere, som er overbeviste om, at denne beslutning har en negativ indvirkning på dem, der hverken spiller en rolle i eller støtter den russiske regerings handlinger.
Som bestyrelse har vi aktivt deltaget i vanskelige samtaler og intern refleksion, der har ført til en genovervejelse af vores beslutning. I sidste ende har vi besluttet at genindsætte konkurrenterne med russisk statsborgerskab«.

Honens International Piano Competition afslutter erklæringen med at understrege, at alle deltagere, der offentligt støtter op om invasionen af Ukraine ikke længere vil være velkomne i konkurrencen. Og skulle en af konkurrencens prisvindere i årets udgave komme til at lufte støtte til krigen, vil de blive frataget både deres pris og status.

Flere af de afviste russiske deltagere har taget imod geninvitationen. Den ungarske deltager er også tilbage.

Læs mere: Flere musikkonkurrencer lukker døren for russiske deltagere

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER