Nyhed

Salg af Verdis villa gør ende på årelang strid

Salg af Verdis villa gør ende på årelang strid | Magasinet KLASSISK

En årtier lang arvestrid om Giuseppe Verdis landvilla i den italienske by Sant’Agata di Villanova ser nu ud til at få sin afslutning. Villaen, hvor operakomponisten boede i mere end halvtreds år, er i dag ejet af fire søskende, der er efterkommere af Verdi kusine, som han opfostrede som sin egen datter.

De fire søskende har længe været uenige om, hvad der skulle ske med villaen, og da ingen af dem har haft råd til at købe de andre ud, har husets skæbne de sidste tyve år været usikker. Nu er de blevet enige om at sælge ejendommen, der formentligt vil ryge på auktion med den italienske stat som klausuleret førstebyder.

Komponisten bag nogle af operalitteraturens største værker som ‘La Traviata’, ‘Aida’ og ‘Otello’ byggede Villa Verdi i 1848 på et stykke land, han ejede nær hjembyen Busseto i det nordlige Italien. Villaen var beboet af hans forældre, indtil Verdi selv rykkede ind sammen med sin anden kone, sopranen Giuseppina Strepponi, i 1851.

Siden 2010 har Villa Verdi været delvis åben for offentligheden som et lille museum under administration af en af de fire søskende, Angiolo Carrara Verdi, som også selv bor der. Han udtaler til den lokale avis Libertà om beslutningen om at sælge:

»Der er ikke meget at sige men mange hjertesuk – det var bare et spørgsmål om tid. Jeg vidste, at det ville ende sådan. Da vi ikke kunne finde en aftale, var villaen bestemt til denne ubehagelige skæbne. En afslutning, som jeg bestemt aldrig har ønsket mig, men som jeg intet kan gøre ved. Jeg har ikke mulighed for at overtage de andres andele, og derfor bliver huset sat til salg«.

Angiolo ønsker, at villaen bliver bevaret som både bolig og mindested for komponisten. Det ønske bliver støttet af den unge, italienske dirigent, Alessandro Bonato, som har startet en underskriftindsamling for at forhindre en bortauktionering af Villa Verdi og i stedet bevare dens kulturarv intakt. I indsamlingens følgebrev, der er stilet til den italienske præsident, premierminister og kulturminister, skriver Bonato bla.:

»Villaen repræsenterer Maestro Verdis liv og rummer uvurderlige skatte, som selv i dag vidner om den betydning, Maestroen har haft i vort lands og hele verdens historie. Villa Verdi bør beskyttes under kulturministeriet som en arv til menneskeheden, så den ikke forandres, mesterværkerne indeni ikke går tabt, og dens integritet og formål bevares. Det skylder vi Maestroen, musikken og historien«.

Foto: Ferdinand Mulnier

Læs mere: 5.000 sider Verdi-skitser endelig tilgængelig

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER