Nyhed

Salzburgs påskefestival: »Vi aner ikke, hvad der foregår«

Der er knas på de indre ledelseslinjer i Salzburgs traditionsrige påskefestival. Årsagen er udnævnelsen af Nikolaus Bachler (foto), nuværende kunstnerisk chef for Bayerische Staatsoper, til kommende kommerciel direktør og senere også ansvarlig for festivalens kunstneriske ledelse.

»Det glæder mig, at vi, i kombination med Staatskapelle Dresden under Christian Thielemanns fremragende kunstneriske ledelse, har sikret kursen for påskefestivalens fremtid. Og jeg er sikker på, at påskefestivalen med dette ledelsesteam vil leve op til dens ry som en unik festival med fremragende produktioner«, lød det fra den tilfredse borgmester i Salzburg, Wilfried Haslauer, i forbindelse med udnævnelsen.

Men noget tyder på, at han har gjort regning uden vært. Christian Thielemann, som er festivalens kunstneriske leder i dag, er nemlig ikke ligeså vild med ansættelsen af Bachler som borgmesteren.

Den østrigske avis, Salzburger Nachrichten, har offentliggjort en korrespondance fra Thielemann til festivalens bestyrelsesformand, Sarah Wedl-Wilson. Her kan man blandt andet læse:
»Jeg har på forhånd gjort klart i flere breve og ved flere møder, at samarbejdet med Hr. Nikolaus Bachler om påskefestivalen under ingen omstændigheder kan lade sig gøre. På mødet den 12. september var bestyrelsen alligevel ikke tilstrækkeligt informeret om min endelige afvisning af Bachler«.

Så kan det vist ikke siges tydeligere af dirigenten, der baserer sin afvisning på manglende tillid til den nye direktør.

Thielemann har angiveligt truet med at gå, hvis ansættelsen af Bachler fra 2020 bliver en realitet. Og det er en trussel med vægt bag. Udover titlen som kunstnerisk leder er han chefdirigent for Staatskapelle Dresden, Påskefestivalens husorkester, og dermed også for festivalen i praksis. Tilmed er han chefdirigent for Wagner Festspillene i Bayreuth og en af de mest betydningsfulde operadirigenter i verden.

Planen var ellers, at Bachler og Thielemann fra 2022 sammen skulle træffe alle beslutninger omkring programlægning og casting. Den plan ser ud til at være smuldret, og lige nu er alt usikkert.
»Vi aner ikke, hvad der foregår«, siger festivalens presseansvarlige, Martin Riegler til avisen.

Foto: Markus Jans

Læs også: Esa-Pekka Salonen forlader sit “livstidsorkester”

FLERE NYHEDER