Nyhed

Sangere sagsøger Festspillene i Salzburg

Sangere sagsøger Festspillene i Salzburg | Magasinet KLASSISK

Ved et stort pressemøde i Wien fortalte advokat George Strait i sidste uge, at han på vegne af 67 solister og 120 korsangere forbereder et gruppesøgsmål mod Festspillene i Salzburg for at have forbrudt sig mod Østrigs lovgivning om ansættelse, skriver Der Standard.

I søgsmålet kræver de en millionstor erstatning for manglende og ulige betaling i forbindelse med corona-aflysninger forrige år. Sangerne kræver samtidig, at festspildirektør Markus Hinterhäuser går af.

2020 udgaven af festspillene lod sig kun gennemføre i reduceret form på grund af pandemien. Blot 90 af 200 planlagte forestillinger og koncerter blev afviklet, mens andre blev udskudt, og nogle helt aflyst, deriblandt en opsætning af Musorgskijs opera ‘Boris Godunov’.

De mange solister og korsangere i søgsmålet havde brugt lang tid på at øve forestillingerne men fik aldrig betaling for de aflyste af dem, selv om det stod i deres kontrakter. Festspillene bad også uretmæssigt sangerne i de udskudte forestillinger om at underskrive aftaler om opsigelse uden kompensation.

Ifølge tenor Wolfgang Ablinger-Sperrhacke skylder festivalen sangerne honorarer for omkring 75 millioner kroner, som man nu gør krav på.

Udover de manglende godtgørelser for de aflyste og udskudte forestillinger har der også hersket en udtalt forskelsbehandling mellem festivalens sangere, fortæller Ablinger-Sperrhacke. Alle løst ansatte korsangere fik under øvefaserne væsentligt mindre honorarer end de af kollegerne, som var fast knyttet til festivalens koncertforening. Freelancerne måtte tilmed arbejde uden nogle former for sikring i tilfælde af sygdom, siger sangeren.

»Koncertforeningens faste medlemmer fik cirka dobbelt så meget i vederlag som de løst ansatte kormedlemmer, hvilket er en åbenlys krænkelse af lighedsprincippet«, siger Ablinger-Sperrhacke til Der Standard.

Festspillenes ledelse afviser blankt, at freelancerne har været ansat på de vilkår. Efter pressemødet i Wien har festspillenes bestyrelse udsendt en erklæring, hvor der står:

»Salzburg festspillene var den eneste store festival i verden, der fandt sted i sommeren 2020 og gav dermed hundredvis af kunstnere beskæftigelse. Det er også lykkedes for festivalens direktion i 2021 og 2022 at indhente næsten alle de produktioner, der oprindeligt var planlagt til 2020. Der er indgået ændringsaftaler til formålet med samtykke fra solister, kor og orkestre«.

Læs mere: Operasanger sagsøger Bayern for nedlukning af kulturen

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER