Nyhed

Simon Rattle: »Brexit er en handling af selvskadende karakter«

Mens Simon Rattle er ved at slå sine sidste taktslag hos Berliner Filharmonikerne, begynder han i stigende grad at udtale sig om sin kommende udfordring som chefdirigent for London Symphony Orchestra i et England på vej mod Brexit. I et stort interview med Berliner Morgenpost fortæller Rattle, at han var til prøver med sit nye orkester dagen efter den skæbnesvangre Brexit-afstemning.

Udfaldet havde ifølge Rattle gjort så massivt indtryk på det store og internationalt sammensatte orkester, at flere af musikerne ligefrem græd.

»Formentligt ønsker ingen, at der kommer noget slemt ud af beslutningen, men det er meget svært ikke at tænke, at det er en handling af selvskadende karakter«, siger han til avisen og gør samtidig status over, hvad det kommende farvel betyder konkret i dag:
»Det står klart, at vi allerede nu modtager færre ansøgninger fra europæiske musikere til optagelsesprøverne i London Symphony Orchestra. Folk drømmer ikke om, hvor besværligt det er blevet«.

Simon Rattle står ikke alene med sin bekymring. Tidligere på året så det EU-støttede European Union Baroque Orchestra sig nødsaget til at rykke teltpælene op og flytte fra England til Belgien. Baggrunden for opbruddet var frygten for, at orkestrets musikere, som kommer fra hele Europa, vil blive ramt af overbureaukratiske rejserestriktioner, når England siger farvel til den fri bevægelighed i EU.

»Jeg er bange for, at de europæiske orkestre ikke vil invitere de talentfulde britiske musikere til at arbejde med dem. Det vil simpelthen være for stor en bureaukratisk mundfuld«, sagde European Union Baroque Orchestras orkesterchef, Emma Wilkinson, til The Guardian tidligere på året.

Foto: Rob Davidson / Carnegie Hall

Læs også: EU orkester tvunget ud af England på grund af brexit

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER