Nyhed

Skandaleskrottet musikpris genopstår under nyt navn

Tysklands største klassiske musikpris, ECHO, der blev nedlagt i januar efter en skandale ved sidste års uddelinger, genopstår nu under navnet ‘Opus Klassik’ efter en opsang fra den tyske kulturminister Monica Grütters. Ministeren har opfordret musikbranchen til at tage »en længe udskudt debat om socialt ansvar for at afklare branchens holdning til misogyni, racisme og forherligelse af vold«, skriver Musik Heute.

En kreds af mindre, uafhængige pladeselskaber og store spillere som Sony, Universal Music og Warner samt en række forlag og koncertarrangører er nu gået sammen i den ny organisation ‘Verein zur Förderung der Klassischen Musik e.V.’ og puster nyt liv i musikprisen, som altså skifter navn og bliver en ren klassisk musikpris, der uddeles første gang ved en stor galla i Berlin den 14. oktober.

»Klassisk musik og dens kunstnere bør hyldes i Tyskland med deres egen pris, ‘Opus Klassik’, der skal afspejle branchen i hele dens mangfoldighed. Den klassiske musikindustri skal ikke bøde for Echo-skandalen, som de klassiske musikere ikke har ikke noget ansvar for«, siger Burkhard Glashoff, nyudnævnt direktør for organisationen, til nyhedsbureauet DPA.

Sidste års tildeling af ECHO’s poppris til en rapduo med antisemitiske tekster var så ødelæggende for renomméet, at den magtfulde brancheorganisation bag, Bundesverband Musikindustries, besluttede at skrotte både popprisen og priserne til den klassiske musik og jazzen.

En lang række klassiske kunstnere leverede ved den lejlighed deres priser tilbage i protest over den kontroversielle tildeling, som også skabte tumult langt ind i de politiske rækker, da flere fremtrædende politikere sad i forbundets ledende organer og havde været med til at godkende prisen til den grovmundede rapduo.

Læs også: ECHO prisen skrottes efter massive protester

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER