Nyhed

Stjernearkitekt sagsøger skandaledyrt koncerthus

Stjernearkitekt sagsøger skandaledyrt koncerthus | Magasinet KLASSISK

Hvis man spørger stjernearkitekten Jean Nouvel, er et erstatningskrav på godt 1,25 milliarder kroner alt for stort. Kravet er fremsat af det store koncerthus Philharmonie de Paris efter en eksplosiv budgetoverskridelse ved opførelsen af koncerthuset.

Fra et oprindeligt budget på lige godt 1,3 milliarder kroner endte Filharmonien med at koste næsten fire milliarder kroner, altså en tredobling, som resultat af dårlig projekt- og byggestyring og finansiering. Derfor hiver Nouvel og hans tegnestue, der også stod bag DR Koncerthuset, nu Filharmonien i retten med en ankepåstand om, at erstatningskravet er både »ublu« og »uberettiget«, ifølge det franske pressebureau AFP.

Efter en tumultpræget åbning i 2015, hvor håndværkerne stadig kæmpede med at blive færdige under selve indvielsen, fremsendte koncerthusets ledelse i 2017 den milliardstore regning, der også dækker over bøder for overskridelse af tidsplanen. Huset skulle have stået færdig i 2013.

Nouvels advokater hævder, at kravet er »helt ude af proportion« set i forhold til tegnestuens honorar for opgaven på 90 millioner kroner. Advokaterne finder det også besynderligt, at organisationen alene går efter arkitekten og ikke samtidig de andre samarbejdspartnere.

I en erklæring til pressen kalder Philharmonie de Paris Nouvels anke for “fuldstændigt ubegrundet” og siger:
»I denne historie er der hverken et offer eller en skadevolder, men to parter som udfordrer hinanden med krav om betydelige beløb«.

Nouvels søgsmål er seneste kapitel i et langt offentligt slagsmål, ført i medierne og i retten, mellem arkitekten og koncerthuset om, hvem der bærer ansvaret for den katastrofale byggehistorie.

Ifølge Nouvel skød lederne af byggeprojektet sig selv i begge fødder, da de ændrede i hans oprindelige planlægning og samtidig åbnede alt for tidligt. Det endte med, at arkitekten nægtede at deltage i indvielsen af koncerthuset. Omvendt siger koncerthuset, at Nouvel til at starte med havde underbudgetteret projektet, og at han selv var ansvarlig for ændringerne undervejs i byggefasen.

Foto: W. Beaucardet / Philharmonie de Paris

Læs også: Philharmonie i Paris tre gange dyrere end beregnet

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER