Nyhed

Symfonikaos i Argentina

Med en international underskriftindsamling retter ledelse og musikere i Argentinas Nationalorkester nu et hårdt angreb mod landets kulturminister. Mange af musikerne har ikke fået løn i op til syv måneder, og kulturministeriet skylder også penge til flere chefer og gæstesolister. 30 stillinger er ubesatte på grund af manglende økonomi, og flere koncertturnéer og konkurrencer er blevet aflyst.

Det er blandt andet gået ud over den chilenske gæstedirigent, Francisco Rettig, der skulle have stået i spidsen for orkestret tidligere på sommeren. Han trak sig, da han fik at vide at han selv måtte betale for sit ophold.

»Jeg kan ikke længere lade som om, at alting er fint i lyset af mine seneste oplevelser. Mine seneste problemer er dog ingenting sammenlignet med musikerne i orkestret, der ikke har fået deres løn i flere måneder«, skriver han i et åbent brev om årsagen til hans aflysning. Gæstedirigenten mangler selv stadig at få udbetalt honorarer, der stammer tilbage fra 2015.

Det økonomiske kaos har stået på i flere sæsoner, og nu er bægret fuldt ifølge initiativtagerne til indsamlingen, som påpeger at en utilstrækkelig kulturpolitik efterhånden har skabt en kunstnerisk udhuling af orkestret. Orkestret har flere gange forsøgt at få ministeriet i tale uden held, og nu forsøger man altså at skabe offentlig opmærksomhed om den håbløse situation.

Pianisten Martha Argerich og andre prominente musiknavne har allerede givet deres støtte til protesten, og i alt har næsten 14.000 foreløbigt underskrevet.

Foto: PR

Følg med i underskriftindsamlingen

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER