Nyhed

Tæt løb i violinkonkurrence

Et enkelt point gjorde forskellen, da amerikanske Nancy Zhou (foto) løb med sejren – og prisen på 650.000 kr. – i Shanghai Isaac Stern International Violin Competition (SISIVC) foran tjekkiske Olga Sroubková. Offentliggørelsen af juryens stemmefordeling viste, at Zhou scorede 1.216 af 1.300 mulige point, mens Sroubková fik 1.215. Finalen i instrumentkonkurrencen var bemærkelsesværdig, da det endelige felt på seks unge violinister udelukkende bestod af kvinder.

Det er ellers ikke kutyme, at klassiske musikkonkurrencer offentliggør, hvordan jurystemmerne lander.
»SISIVC er anderledes ved, at vi går ud med stemmeresultaterne bagefter. Vi gør det for at skabe gennemsigtighed og for at afskrække dommere fra at favorisere konkurrencedeltagere, de måtte have en relation til«, fortæller juryens næstformand, David Stern, til The Strad.

Om det usædvanlige træk skyldes, at violinisten Zakhar Bron sad i juryen fremgår ikke. Han er en kontroversiel figur i konkurrenceverdenen, hvor han som jurymedlem jævnligt er blevet mødt med beskyldninger om nepotisme. I 2017 var Bron med til at udpege sine egne elever som vindere ved tre forskellige konkurrencer.

Den 25-årige amerikanske vinder af den kinesiske violinkonkurrence med verdens største præmiepulje er uddannet fra Harvard University. Hun vandt andenprisen ved Isang Yun Violin Competition i 2017 og er tidligere prismodtager ved Jean Sibelius Violinkonkurrencen i Helsinki og ved Queen Elisabeth Competiton i Bruxelles.

Foto: Heikki Tuuli

Læs også: Snigløbet Luisi siger op som juryformand

FLERE NYHEDER