Nyhed

The Leeds 2021: Første vinder fra Kasakhstan nogensinde

The Leeds 2021: Første vinder fra Kasakhstan nogensinde | Magasinet KLASSISK

I weekenden blev vinderen af ‘The Leeds’, en af verdens største klaverkonkurrencer, kåret. 23-årige Alim Beisembayev fra Kasakhstan, der til dagligt er konservatoriestuderende ved Londons Royal College of Music tog førsteprisen foran fire andre finalister. Andenpladsen gik til japanske Kaito Kobayashi, mens Ariel Lanyi fra Israel tog tredjepladsen.

Beisembayev, som er den første vinder fra Kasakhstan nogensinde, modtog både guldmedalje samt en præmiecheck på godt 200.000 kroner. Med førsteprisen følger også en pladekontrakt med Warner Classics, verdensomspændende repræsentation ved en af den klassiske musiks største agenter, Askonas Holt, og en europaturné arrangeret af flygelproducenten Steinway & Sons.

Den kunstneriske leder af The Leeds, Adam Gatehouse, udtaler om vinderen:

»Jeg er himmelhenrykt over, at Alim Beysembayev i år har sluttet sig til den ansete kreds, som har vundet førsteprisen i Leeds International Piano Competition. Fra den allerførste tone jeg hørte ham spille, tilfældigvis den allerførste tone i præ-selektionsrunden tilbage i november sidste år, skilte han sig ud med en ekstraordinær modenhed, glans, musikalitet og alsidighed i sit spil. Han er fortsat med at vise disse kvaliteter gennem hver runde i de sidste ti dage. Jeg er helt sikker på, at Alim Beysembayev har en meget fornem karriere foran sig«.

Hele Leeds International Piano Competition blev transmitteret online på den klassiske streamingportal, medici.tv. Ifølge Classical Music Magazine blev konkurrencens runder streamet 1,3 millioner gange fra 6.300 forskellige byer fordelt i 140 lande. De mange seere var så begejstrede for Beisembayev, at de tildelte ham publikumsprisen.

The Guardians anmelder, Andrew Clements, kiggede også med og vurderer, at Alim Beisembayev er den rigtige vinder:

»Den 23-årige kasakhers personlighed skinnede igennem i hans bragende flotte og udadvendte ‘Rapsodi over et tema af Paganini’ af Rachmaninov. Alim Beisembayev var en værdig vinder med en finish og modenhed i sit spil, der fik ham til at skille sig ud i den mandlige kvintet af finalister«, skriver anmelderen.

Foto: Martin Lijinsky

Se alt om finalerne og de indledende runder på medici.tv

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER