Nyhed

The Mets HD-transmissioner styrker ikke opera

Metropolitan Operaen har held med at lokke publikum i biografen. Omkring 2.000 biografer verden over viser HD-transmissioner med nærbilleder, man aldrig ville have chancen for at se i det amerikanske operahus, og så følger der også interview med celebre operastjerner med i pakken. Men har The Mets Live in HD givet bagslag og gjort sig selv og andre operahuse delvis overflødige, når publikum bare kan løse billet til en langt billigere pris end ved at opleve sangere, orkester og kulisser på klos hold? Washington Post har undersøgt sagen og blotlægger uenighed omkring spørgsmålet, der ikke mindst findes presserende at diskutere, da The Met skuffede med en gennemsnitlig salsbelægning på 66 procent sidste sæson.

HD-visningerne kompenserer på ingen måde for nedgangen af billetindtægter, og nogle kritikere er bange for, at operaelskere vil foretrække den nemmere løsning, det er at gå i biografen.
Washington Posts ledende kritiker, Anne Midgette, mener, at transmissionerne udjævner den kvalitetsforskel, der er i de forskellige sangere, da man hører alle lige godt, så de helt store stemmer ikke efterlader samme indtryk som i salen. Ved at omforme opera til film mister man noget af liveoplevelsens magi og noget af det urealistiske ved genren, som gør den så enestående, mener hun.
Midgette medgiver dog, at The Mets Live in HD har en værdi i form af, at man nu har dokumentation for et helt årtis operaproduktioner.

Seattle Operaens tidligere leder, Speight Jenkins, siger ligefrem, at Live in HD slet ikke er opera, fordi energien mellem publikum og sangerne på scenen ikke er til stede.
David Gockley, forhenværende leder af San Francisco Operaen, påpeger, at HD-produktion er for dyrt, og at dvd-mediet snart synger på sidste vers, hvilket også kunne gælde for HD-teknologien. I stedet vil fremtiden være streaming direkte hjem til folk, måske endda helt gratis, vurderer han.

Francesca Zambello fra Washington National Opera mener, at The Mets Live in HD ikke opdyrker nyt publikum, men tværtimod har ædt sig drastisk ind i deres forretning og har fremmedgjort begrebet liveopførelse.
Hele ideen med opera i HD er langt fra gået, som man oprindelig havde forestillet sig. Tanken var at styrke interessen for opera på samme måde, som tv har gjort for sport. Men kun fem procent af Live in HD-gængerne er nytilkomne udi opera.

Foto: The Met

Læs også: The Met har fundet deres nye chefdirigent

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER