Nyhed

The Mets orkester tilbage til forhandlingsbordet

The Mets orkester tilbage til forhandlingsbordet | Magasinet KLASSISK

Den højspændte situation mellem The Met og kompagniets orkester efter et års corona-hjemsendelse uden løn er måske rykket et skridt nærmere en løsning. Musikerne har besluttet at takke ja til en aftale, der vil sikre dem den første lønudbetaling i et år. Til gengæld for udbetalingen indvilliger orkestret i at vende tilbage til forhandlingerne med arbejdsgiveren, som ønsker at skære kraftigt i musikernes løn for at overleve coronakrisen.

The Mets ledelse har, ifølge New York Times, udsendt en pressemeddelelse om aftalen, hvor man kan læse følgende:

»Vi er meget glade for, at vores aftale med orkestret er blevet godkendt, og at de vil begynde at modtage betaling i denne uge som en start på meningsfulde drøftelser om at nå en ny overenskomst«.

Musikerne i The Met Orchestra har stået uden løn siden operakompagniets corona-nedlukning for et år siden. Ledelsen tilbød efter nogle måneder musikerne en delvis lønkompensation, hvis de samtidigt ville gå med til en væsentlig lønreduktion i en længere årrække.

Musikernes fagforbund har fra starten afvist tilbuddet om en overenskomst, der konkret indebar en 30 procents lønnedgang, hvoraf halvdelen skulle refunderes, når billetsalget engang når tilbage til samme niveau som før coronakrisen. The Met skønner, at det tidligst bliver i 2025.

Det nye tilbud, som skal bløde fronterne lidt op, har stået ved magt siden december, og kompagniets kor har allerede sagt ja til aftalen for en måned siden.

Konflikten har fået musikmiljøet verden over op på barrikaderne med støtteerklæringer til The Met Orchestra. Selv orkestrets chefdirigent, Yannick Nézet-Séguin, har blandet sig ved at skrive et åbent brev til ledelsen, hvori han opfordrer til »at finde en løsning med en passende kompensation til musikerne«.

I brevet beskriver dirigenten, hvordan situationen for de gageløse musikere bliver mere og mere uacceptabel, og han advarer om, at en kunstnerisk katastrofe lurer forude.

»Naturligvis har jeg forståelse for, at dette er en kompleks situation, men som The Mets musikalske ansigt udadtil finder jeg det stadig sværere at retfærdiggøre det, der er sket. Vi risikerer at miste talent permanent. Orkesteret og koret er vores kronjuveler, og de skal beskyttes. Deres talent er The Met. Kunstnerne på The Met er institutionen. Sikringen af The Mets fremtid på langt sigt er uløseligt forbundet med fastholdelsen af disse musikere og med respekten for deres levebrød, deres indkomst og deres velbefindende«, skriver Nézet-Séguin.

Læs mere: Wiener Filharmonikerne bakker op om The Mets orkester

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER