Nyhed

Ukendt optagelse med Rachmaninov udgives

En ukendt optagelse med Rachmaninov udgives nu af pladeselskabet Marston Records. Optagelsen, hvor komponisten improviserer over sit sidste orkesterværk, ‘Symfoniske Danse’ på klaver, er noget af en sjældenhed, da Rachmaninov aldrig tillod at få hverken optaget eller transmitteret sine liveoptrædener.

Optagelsen har fundet sted under en øvesession med dirigenten Eugene Ormandy, som værket er tilegnet, inden førsteopførelsen i 1941. Indspilningen på to 10-tommers lakplader blev fundet i den ungarske dirigents private arkiver, som efter hans død i 1985 er blevet opbevaret i University of Pennsylvania. Alle kendte indspilninger med Rachmaninov er foretaget under streng kontrol i lukkede studier, så den nye opdagelse er en sensation, og optagelsen må ifølge Gramophone være sket uden hans vidende.

På optagelsen af ‘Symfoniske Danse’ foreligger orkesterstemmerne endnu kun i skitseform, og man kan høre det ufærdige værk i to versioner. En uredigeret udgave, hvor Rachmaninov springer frem og tilbage mellem to klaverer for at demonstrere værkets enkelte elementer for dirigenten, og en redigeret udgave der er tilpasset partiturets forløb.

Læs også: Psykedelisk Rachmaninov | Pladenyt

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER