Nyhed

Ultimate Stabat Mater: Nyredigeret online portal

Ultimate Stabat Mater | Magasinet KLASSISK

En nyredigeret online portal tilegnet passions-salmen om Jomfru Marias smerte ved Jesu korsfæstelse, ‘Stabat Mater’, har set dagens lys i forbindelse med påsken.

Adskillige komponister har sat musik til middelaldermunken Jacapone da Todis digt fra 1200-tallet, ‘Stabat Mater Dolorosa’, der beretter om Jesus’ mor i sorg ved foden af sønnens kors. Den bedst kendte og mest opførte udgave er komponisten Giovanni Pergolesis kirkeværk fra 1736, som bliver spillet verden over ved påsketid.

På webportalen ‘Ultimate Stabat Mater’ finder man 300 cd-udgaver og videoer med opførelser på en separat YouTube kanal. Websitet indeholder desuden oversættelser af digtet – skrevet på latin – til 25 forskellige sprog, og har læssevis af baggrundsstof om de mange komponister, der i tidens løb har sat det i musik. Den enorme samling udgør en vigtig fagkilde for musikere, komponister og forskere.

Den 700 år lange musikalske rejse med 300 komponister gennem 30 lande blev indledt af hollandske Hans van der Velden, der startede sin samling i 1992. Indtil sin død i 2005 nåede han at samle og beskrive flere hundrede kompositioner, der var inspireret af Todis digt. Portalen er skabt af hans samlever, Hannie van Osnabrugge, der har fortsat hans projekt. Hun har også stiftet et fond, der sikrer den fortsatte drift af portalen med støtte fra Foundation for Sacred Music.

Foto: Teatro Colon

Gå på opdagelse i protalen Ultimate Stabat Mater

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER