Nyhed

Vigtigt Stravinskij-værk fundet efter 100 år

Et orkesterværk af den russiske komponist Stravinskij er dukket op i en bunke manuskripter i kælderen i Rimskij Konservatoriet i Skt. Petersborg. Værket ‘Pogrebal’naya Pesnya’ (Begravelsessang) skrev han til minde om læremesteren Nikolaj Rimskij-Korsakov ved hans død i 1908, og Stravinskij var desperat efter at få det opført ved en af de planlagte mindekoncerter. Det lykkedes ikke, og værket blev kun opført en enkelt gang i 1909 ved en symfonikoncert på Rimskij Konservatoriet. Det formodes at hovedpartituret gik til ved revolutionen i 1917, men russiske musikforskere har været overbeviste om, at noter og skitsemateriale gemte sig i de enorme mængder af ukatalogiseret musik, der befinder sig i Rimskij Konservatoriets arkiver.

Natalya Braginskaya, der er anerkendt Stravinskijekspert, har flere gange gennemtrawlet arkiverne i jagten på materialet, men det var først under en renovering af bygningen sidste år, at noderne dukkede op nederst i en bunke orkesterpartiturer. I sin selvbiografi skriver Stravinskij, at han anså det for at være et af sine bedste tidlige værker. Han kunne imidlertid ikke huske det udenad og var derfor nysgerrig efter at finde ud af præcis, hvordan musikken lød lige inden det internationale gennembrud med ‘Ildfuglen’. Det kom Stravinskij aldrig til, men nu har Natalya Braginskaya haft mulighed for at nærstudere det 12 minutter lange værk.
“Begravelsessang er et langt uforanderligt forløb med kontrasterende instrumentale klange i dialog med hinanden. Der er ekkoer af Rimskij-Korsakov men også af Wagner, som Stravinskij beundrede mere end han ville være ved”, siger Braginskaya til The Guardian.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER