Nyhed

Vrede mod operahus: eftertragtede billetter væk inden officiel frigivelse

Vrede mod operahus: Eftertragtede billetter væk inden officiel frigivelse | Magasinet KLASSISK

Royal Opera House i London har i den grad gjort sig upopulær, efter det stod klart, at størstedelen af billetterne til forårets mest imødesete opsætning, Beethovens ‘Fidelio’ med Jonas Kaufmann på rollelisten, var solgt, allerede inden de officielt blev frigivet. Kun nogle få hundrede af de i alt 13.000 billetter til de seks forestillinger i marts var til rådighed i løssalg. Resten var røget på forhånd til medlemmerne af abonnementsklubben ‘Friends of Covent Garden’.

»Almindelige operaelskere kan ikke komme i nærheden af disse billetter«

John Allison, chefredaktør på Opera Magazine

Det har rejst en kras kritik i pressen af det delvist offentligt finansierede operahus, der modtager omkring en kvart milliard kroner årligt fra Det Engelske Kunstråd. I forbindelse med den seneste støttebevilling erklærede Royal Opera House, at man ønsker »at give så mange mennesker som muligt chancen for at opleve vores opsætninger«. En melding der, ifølge avisen The Telegraph, nu lyder hult i lyset af billetaffæren, hvor det kun er et fåtal af »de helt almindelige operaelskere«, som får mulighed for at opleve Kaufmann i ‘Fidelio’.

Chefredaktør på Opera Magazine, John Allison, mener, at operahuset på denne måde udelukker flertallet af de publikummer, der ikke har råd til at være medlem af de dyre abonnementsklubber:

»Almindelige operaelskere kan ikke komme i nærheden af disse billetter, og det rejser de sædvanlige, gamle spørgsmål om operahuses tilgængelighed og deres målgrupper. Skatteyderne er trods alt med til at betale for operahusene, især Covent Garden, og derfor bør de også være åbne for alle. Normalt fungerer disse ordninger fint, men når medlemmer af “klubben” har adgang til billetter, som andre ikke får, ser det ikke godt ud. Denne opsætning er sandsynligvis den mest imødesete i sæsonen«, siger han.

Tidligere på året fik Royal Opera House også hug i medierne efter en historie, hvor man til en anden opsætning med Kaufmann frigav under 100 billetter i løssalg. Historien udviklede sig til en mindre skandale for operahuset, da samtlige logebilletter, der var solgt gennem abonnementsklubben, senere dukkede op på billetbørsen Viagogo. Billetternes oprindelige pris på omkring 1.000 kroner var nu røget op, og de blev solgt til mere end 30.000 kroner pr. styk. En pæn fortjeneste til klubmedlemmerne.

»Det bliver ganske interessant at se, hvad der sker med Fidelio-billetterne, når vi nærmer os premieren«, siger John Allison til The Telegraph.

Foto: PR

Læs også: Videresalg af billetter til koncerthus vækker forargelse

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER