Pladenyt

Guldalderkomponister på spil

Concertos from 19th-Century Denmark | Dacapo 6220664 | Magasinet KLASSISK

Hvem har hørt om Christian Frederik Barth (1787-1861)? Han er en af de tre guldalderkomponister på Dacapos nye udspil, ifølge denstoredanske.dk begyndte han sit lange musikliv som oboist og blev omrejsende virtuos efter ansættelse i Det Kgl. Kapel. Eksperterne ved ikke, hvor meget det at komponere fyldte for Barth, men hans Obokoncert på pladen er opus 12. Han var blandt de største oboister i Europa, og at dømme ud fra den tilforladelige Dacapo-booklet var det nok fint, at han valgte den bane.

Af Kuhlau spilles der Concertino for to horn og orkester (op. 45) samt den dramatiske og fejende Ouverture til skuespillet ‘William Shakespeare’ (op. 74), hvor valdhornet også har en vigtig rolle. Concertinoen begynder med dundrende patos a la Beethoven, indtil hornene trøstende sætter ind, og ud af værkets fem satser er en halvkæk pollacca og én mere af slagsen dog lidt mere alvorlig.

En Capriccio af Niels W. Gade, oprindelig for violin og klaver, her med orkesterledsagelse, ligger næstsidst på cd’en, men er det bedste indslag med en spændstig violinstemme spillet varmblodigt af Aarhus Symfoniorkesters koncertmester Ian van Rensburg. Hans orkester er med hele vejen på udgivelsen.

Concertos from 19th-Century Denmark | Dacapo 6220664

Læs også: Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau

Læs artiklen i KLASSISK nr. 56

KLASSISK udkommer både som magasin og online. Med et abonnement får du både tilsendt de kvartalsvise magasiner, samt adgang til det fulde kartotek her på hjemmesiden.
Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE PLADENYHEDER